Tech

Lelesi a jelszavunkat egy új szoftver

Az olaszok olyan kamerarendszert fejlesztettek ki, amely a vállunk felett átnézve képes a képernyőn megjelenő karaktereket ellesni.

A Federico Maggi és csapata által létrehozott program az iOS operációs rendszerrel működő kütyükön történő gépelés közben felugró nagyobb karaktereket figyeli és jegyzi meg. Ezen az sem segít, ha mobileszközünket rángatva próbálnánk beütni a jelszót, mivel a program képes azonnal alkalmazkodni akár a gyors mozgáshoz is.

Az egészben a legijesztőbb, hogy az olaszoknak sikerült egy olyan hatékony rendszert feltalálni, ami 97%-os pontossággal olvassa le a karaktereket, és szinte valós időben képes az így begyűjtött jelszavakat továbbküldeni.

A magunk részéről döbbenten állunk azelőtt, hogy valaki miért találni ki egy a kiberbűnözők által használható akármit, nemhogy egy ilyen zseniális szörnyeteget, a videók láttán azonban néhány – nyilván a közeljövőben javításra kerülő – “hibát” vélünk felfedezni.

Egyrészről a program mintha csak az angol ABC karaktereit figyelné, és nem foglalkozna ékezetes betűkkel vagy számokkal; másrészről viszont tisztázatlannak tűnik a törlés lehetőségével ápolt viszonya. Ugyanis ha kizárólag a beütött karaktereket figyeli, egy-egy törlés beillesztésével a “kémek” több karaktert kapnak kézhez, mint amennyit valójában használtunk.

Akárhogy is legyen, nem túl megnyugtató, hogy az ember már a nyílt utcán sem ütheti be csak úgy a jelszavát, ki tudja ki vagy épp milyen program figyeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik