Tech

Egyre több netes előfizető a Timesnál

Az elmúlt négy hónapban 65 %-kal bővült a The Times című brit napilap és vasárnapi kiadása, a The Sunday Times elektronikus változatának előfizetői köre.

Az október végi 48 ezer előfizetővel szemben február végén a két lapot már mintegy 79 ezer havi előfizető olvasta elektronikus formátumban – interneten, iPaden vagy elektronikus olvasó készüléken.

A The Times 2010. júliusától tette fizetőssé internetes változatát – a lap és vasárnapi kiadásának online elérése egy napra egy fontba (316 forint), egy hétre viszont már csak két fontba kerül.

A News Corporation sajtócsoporthoz tartozó News International a két lap elektronikus változatának fizetőssé tételével akarta csökkenteni a nyomtatott kiadás példányszámának csökkenéséből adódó veszteségét, és visszaszerezni a papíralapú sajtótól az internethez átáramló hirdetési bevételek egy részét.

2010 szeptemberében a The Times átlagosan napi 486 868 példányban jelent meg nyomtatásban, ami 15 százalékos csökkenést jelentett az előző szeptemberi példányszámokhoz képest. A visszaesés azóta is folytatódott: az idén februárban már csak 445 962 volt a napi példányszám.

A fizetős elérés bevezetése óta ugyanakkor szédítő mélységbe zuhant a The Times és vasárnapi kiadása internetes olvasóinak száma (mintegy 90%-át elvesztették), hiszen az ingyenes elérés idején havonta még 3,1 millióan keresték fel a két újság weboldalát.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik