Tech

100 ezer eurós bírságot kapott a Google

Az internetes óriás történetének legnagyobb bírságát szabta ki a francia adatvédelmi hatóság.

A Comission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) azért szabott ki büntetést, mert álláspontja szerint a Google Street View utcanézegető szolgáltatást segítő autók (tévedésből) személyes adatokat is eltároltak a WLAN-hálózatokról.

A történtekre már korábban fény derült, a Google 2010 közepén bocsánatot kért, és jelezte, hogy megsemmisítette az így szerzett adatokat.

Az utcanézegető szolgáltatás járművei különleges kamerákkal felszerelve járják az utcákat, hogy felvételeket készítsenek a program számára. A Google azonban 2006 és 2010 között a nyilvános hálózatokon hozzáfért és automatikusan eltárolt olyan személyes adatokhoz is, mint az e-mailek, a böngésző adatai és online bankhasználattal kapcsolatos részletek. Az internetes óriás adatgyűjtésével kapcsolatban több mint 30 országban tettek panaszt.

A Google, miután észrevette a hibát, azonnal jelezte a hatóságok felé. A vállalatnak most két hónapja van a fellebbezésre, de még nem döntötte el, élni akar-e a jogorvoslat lehetőségével.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik