Tech

5+1 dolog, amit nem tudtál a YouTube-ról

Na jó, lehet, hogy tudtad, de biztos, hogy nem mind a hatot.

Az olyan statisztikák, hogy a YouTube-ra 60 nap alatt annyi anyag kerül feltöltésre, mint amennyit az Egyesült Államok három legnagyobb TV-hálózata 60 év alatt termel, már meg sem lep senkit. Ha azt mondom, hogy az átlag YouTube néző 15-25 percet nézi a TeCsőt, a legtöbb olvasó valószínűleg felsikít, hogy csak? De fogadjunk, hogy a következő 10 tény legtöbbje meglepő és mulatságos lesz.

Például tegye fel a kezét az, aki tudta, hogy a YouTube a PayPal nélkül nem létezne? Bizony, a három alapító a PayPalnak, a PayPalen dolgozva ismerkedett meg; sőt, a kezdeti anyagi források is innen származtak.

Ráadásul eredetileg nem is videomegosztót, hanem videorandi-oldalt szerettek volna létrehozni Tune in Hook up (vagyis kapcsold be, jöjj össze) néven. Soha, senki nem ismerte volna az oldalt. Hogy miért lett mégis videomegosztó? Állítólag két oka volt: egyrészről nem lehetett hirtelen Jenet Jackson híres mellvillantós fellépéséről videót találni, másrészről az egyik alapító megunta, hogy egy vacsorán készült videót nem tudott csatolni az e-mailjéhez.

A 2005. február 14-én bejegyzett oldal – miután az alapítók végre rájöttek, hogy mi kell a népnek – hamar elkezdett terjedni. Azonban sokan megpróbálták fonetikusan beütni a címet és a utube.com oldalra jutottak el – ahol egy csöveket gyártó cég lakik. Az ohioi vállalat oldala nagyon hamar megadta magát a látogatók tömkelegének.

A YouTube imádja az április elsejét: két éve például azzal örvendeztették meg a felhasználókat, hogy minden videó fejjel lefelé jelent meg. Tavaly pedig a videókban lévő színek szövegként jelentek meg. Alig várjuk az idei poént.

A legtöbben már valószínűleg ismerik, de hogy ne maradjon le senki róla: a YouTube-on lehet játszani Snake/Kígyó játékkal. Egész egyszerűen be kell nyomni a pause gombot egy videón és a billentyűzeten a balra és a felfele nyilakat egyszerre lenyomni. Onnantól mehet a Nokia 3210-es élmény.

És hogy legyen min gyakorolni, itt a világ legelsőnek feltöltött videója, benne az oldal egyik alapítójával. (Beágyazott videóknál nem mindig működik, úgyhogy ezért a játékért lehet, hogy el kell menni a youtube.com-ra.)

AJÁNLOTT LINKEK:

További titkok és részletek – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik