Tech

Kínai szerverekről támadták a kanadai kormányt

A CBC csatorna forrásai szerint a támadás még az előző hónapban történt és két minisztériumot érintett.

A Kínában lévő szerverekről induló hackerek digitálisan behatoltak a pénzügyminisztériumba és a kincstári hivatalba. Azok, amint észlelték a támadást, azonnal leállították az internet-hozzáférést mindkét intézményben.

A kanadai kincstári hivatal szóvivője megerősítette, hogy a hatóságok egy illegális behatolási kísérletet észleltek a tárca hálózatában, azonban annak nincs jele, hogy a kanadaiakra vonatkozó bármiféle adatok veszélyeztetve lettek volna.

A kínai kormány alaptalannak minősítette, és elutasította azt a vádat, hogy ő állna a “példátlannak” tartott hackertámadás mögött.

Az esethez hozzátartozik, hogy a kanadai kémelhárítás rendszeresen panaszkodik Kína és más országból kiinduló ipari kémkedési kísérletekre. Emellett Kína az utóbbi években számos alkalommal bizonyította, hogy az információs hadviselés komolyan veendő szereplője. Arról persze nincs és nem is lesz információ, hogy a hackerek tevékenysége mennyiben támogatott.

KORÁBBI KÍNAI TÁMADÁSOK

2011 februárja: a McAfee internetes biztonságtechnikai cég szerint kínai hackerek 2009 novembere óta számos alkalommal loptak információkat nyugati olajtársaságoktól.

2010 márciusa: két biztonságtechnikai cég 103 országban talál kínai hackerek által irányított számítógépeket – többek között a Dalai Láma irodájában is. GhostNetnek keresztelik el a rendszert.

2010 januárja: a Google az állítja, hogy kínai hackerek támadták – válaszképp kivonul Kínából.

2009 júniusa: a Kanadai Titkosszolgálat figyelmeztetést közöl arról, hogy kormányzati és egyetemi hálózatokat egyre gyakrabban éri támadás.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (CBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik