Tech

Szülői felügyelet az online játékokban

Elrendelték a kínai hatóságok, hogy az internetes játékok üzemeltetői tegyék lehetővé a szülők számára gyerekeik ellenőrzését.

A lépés a növekvő internetfüggőség elleni harcot szolgálja és a cégeknek március 1-ig kell eleget tennie a szabályozásnak. A szülők – természetesen személyazonosságuk igazolása után – napi vagy heti megszorításokat foganatosíthatnak gyerekeik játékidejében. Komolyabb esetben megvan a lehetőségük arra, hogy letiltsák őket egy-egy helyről.

A rendelkezés alkotóinak javaslata szerint a gyerekeknek nem lenne szabad heti két óránál többet online játékokkal tölteni.

A szabályozás ellenére néhány szülő kétségeinek adott hangot afelől, hogy a szigorítás hatásos lesz. Szociológus szakértő szerint a rendelet alkalmatlan, és családi konfliktusokhoz vezethet.

Az internetfüggő kínai tinédzserek száma 33 millióra emelkedett – idézte a társadalomtudományok kínai akadémiáját, a kormány egyik agytrösztjét a China Daily. A függőség e formája azonban teret adott egy új “iparágnak”, manapság Kína-szerte gombamód szaporodnak a netfüggőséget engedély nélkül kezelő központok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik