Tech

Generációs szakadék az információs társadalomban

Egyre több 50 éven felüli e-mailezik. És amit az idősek csinálnak, az a fiataloknál már nem menő.

Persze az előző két állítás között nincs okozati összefüggés, ennek ellenére mindkét állítás igaz.

Egyszerűen arról van szó, hogy az információs társadalom idősebb tagjai az utóbbi években tanulták meg a webalapú levelezést olyan szinten kezelni, mint amennyire természetes volt egy vagy két évtizeddel ezelőtt az Y generáció számára.

Épp az a generáció, amelyet az idősebbek technológiailag mostanában hoznak be, az utóbbi években elfordult az e-mailtől. Persze nem azért, mert apu mellett már nagyanya is képes elküldeni egy elektronikus levelet az információs szupersztrádán, hanem mert már sokkal újabb és adott esetben jobb technológiák és szolgáltatások jelentek meg a neten, amelyek sokkal inkább kielégítik a fiatal generáció igényeit.

A két trend teljesen érthető, azonban az adatok mégiscsak megdöbbentőek. Az 55-64 évesek az előző évhez képest 15, míg a 65 évnél idősebbek 17 százalékkal több időt töltenek webalapú levelezéssel. Ehhez képest nincs olyan korcsoport az 55 évnél fiatalabbak között, amelynél ne csökkent volna ez az idő. Míg a 18-54 közöttiek átlag 11-12%-kal kevesebb időt töltenek levelezéssel, a 12-17 évesek 48%-kal csökkentették az e-mail idejüket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az e-mail demogáfiai törése – angolul (New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik