Tech

Támadás alatt a WikiLeaks

A kiszivárogtató oldal vasárnap közölte, hogy informatikai támadás érte, de ez nem gátolta meg a működésben.

Az oldal a Twitter révén tudatta, hogy nagyszabású DDoS támadásnak van kitéve. Ezzel párhuzamosan azt jelezte, hogy az El País, a Le Monde, a Der Spiegel, a The Guardian és a The New York Times című lapok még vasárnap este számos amerikai nagykövetségi táviratot tesznek közzé.

A Wikileaks vasárnapra több tízezer titkos amerikai dokumentum nyilvánosságra hozatalát harangozta be, amelyek Julian Assange, az internetes oldal vezetője szerint “minden nagy témát” érintenek. Ammánban állomásozó újságíróknak nyilatkozott erről egy videokonferencián, amelynek során azt nem kívánta felfedni, hogy hol tartózkodik.

Franco Frattini olasz külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a közzététel miatt, s az szerinte a diplomácia szeptember 11-e.

MI AZ A DOS TÁMADÁS?

DDoS támadás során a támadó(k) megpingelik a célba vett számítógépet. A pingelést általában számítógépes hálózatok hibakeresésére szokták használni. Pingeléskor néhány rövid kérést (csomagot) küldenek egy másik számítógép felé, amelynek válaszolnia kell erre a csomagra. Ezt használják ki a DDoS támadás során, ugyanis ha nagyobb mennyiségű csomag érkezik a megtámadott gépre, mint az arra képes lenne válaszolni (vagy már eleve fogadni), akkor az képes komolyan fennakasztani a gép működését (szaggató egér, akadozó műveletek) vagy – rosszabb esetben – akár teljesen össze is omlaszthatja, például Windows esetén kék halál vagy Unix/Linux/BSD esetén kernelpánikot is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik