Tech

Halhatatlan DVD-lemez

A cseh találmány fém és kerámia alapú nanorétegeinek köszönheti időtállóságát.

Az időtállóság jelentősége pedig az adatbiztonságban rejlik. A Data Trescor Discek élettartama 160 év, és ez rendkívüli előrelépésnek számít a jelenleg elterjed lemezekhez viszonyítva, ugyanis számtalan ma ismert típuson már 2-3 év után tapasztalható a sárgulás és az adatvesztés.

A prágai fejlesztő szerint találmányuk az adattároló réteghez használt anyagokban különbözik. A hagyományos technológiában alkalmazott szerves anyagoktól eltérően az új lemeznél parányi részecskékből álló fém és kerámia alapú port polikarbonát rétegek közé illesztettek és ultraibolya fénnyel rögzítettek.

Az új szabadalom nemzetközi elismertetése jelenleg még folyamatban van, azonban az eddigi tesztek is meggyőző eredményt produkáltak. A Level című cseh informatikai szaklap a tartósságot a hagyományos, és az új lemezre írt filmmel vizsgálta. Az adathordozókat 30 Celsius-fokos hőmérsékleten két hétre napfényes helyen ablaküveg mögé helyezték. Ezután a hagyományos lemez olvashatatlannak bizonyult, míg az új adathordozó hibátlanul működött.

Az új technológiát három éven keresztül fejlesztették és tökéletesítették.

AJÁNLOTT LINKEK:

HN: Czechs invent ‘immortal’ DVD (Prague Daily Monitor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik