Tech

A villanyautós világrekord titka: új típusú akkumulátor

Az elektromos meghajtású gépkocsik elterjedésének legfőbb akadálya a szűk hatósugár.

Az átlagos villanyautó legföljebb 120-140 kilométert tud megtenni telepeinek egyszeri feltöltésével. A fentiekhez képest valóban technikai áttörést jelent a berlini DBM cég és a Lekker Energy áramszolgáltató kooperációjában készült elektromobil, amely kedden egyszeri feltöltéssel, óránként 85-90 kilométeres sebességgel haladva tette meg a München és Berlin közötti 605 kilométeres távolságot.

Közben ment az Audi A2 típusú kocsiban a fűtés, égtek a fényszórók, vagyis nem csak a villanymotor fogyasztotta a telepekben rejlő energiát.

A lítium-fém-polimer bázisú telep “minőségi ugrást jelent” az eddigi akkukhoz képest, és lekörözi még a Nissan Leaf modelljének lelkét képező lítium-ion akkumulátort is. Ráadásul a német akku összehasonlíthatatlanul kisebb, mint más típusok, amelyek gyakran nemcsak a csomagtartót, de az utastér egy részét is elfoglalják.

Az A2 csomagtere teljes mértékben az utasok rendelkezésére áll, az akkumulátor egy köbdeciméternyi helyet sem foglal el belőle. A telep élettartamát 500 ezer kilométer futásteljesítményben adja meg a gyártó cég, ami szintén rekordernek tűnik

A német kormány el akarja érni, hogy 2020-ban legalább egymillió villanymeghajtású gépkocsi közlekedjen az országban. Újabb tíz év múlva pedig ideális esetben hatmillió lenne a számuk. Berlin így akarja elérni a becsvágyó környezetvédelmi célt, miszerint a németországi szén-dioxid-kibocsátás 80%-kal csökkentené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik