Tech

Magyar sikerek az App Store-ban

Innen másodpercenként kétszáz fizetős és ingyenes alkalmazást töltenek le világszerte.

A magyar fejlesztők többek között a BKV hivatalos menetrendjét tartalmazó BpMenetrend szoftverrel, az Alpine Crawler World autós szimulációs játékkal, az Effect Touch képszerkesztővel és a Profession állásböngésző alkalmazással értek el sikereket.

A fejlesztések eredményét jól mutatja, hogy a magyarországi letöltési toplistákat vezető alkalmazások közül a játékok és a földrajzi helyzettől függetlenül használható programok néhány napra vagy hétre még a nemzetközi ranglistákban is megjelennek.

A népszerűségi listák szerint a jó ötletekkel, tehetséggel és befektetett munkával a kisebb programozók is egyenrangú félként vehetik fel a versenyt a nagyobb fejlesztőkkel. A jó ötletekre több mint 100 millió iPhone-, iPod touch- és iPad-tulajdonos számít, miközben naponta több mint 230 ezer új iOS készüléket aktiválnak világszerte.

A magyar programozók BKV-menetrendjét több mint 10 ezren töltötték le egy hónap alatt, és a márciusban megjelent szoftver hetekig listavezető volt a magyar App Store ingyenes alkalmazásai között.

Az Alpine Crawler World autós szimulációs játék fizetős változatát több mint 360 ezren, míg az ingyenes változatot kétmillióan töltötték le világszerte. Az autóverseny (Racing) és a szimuláció (Simulation) kategóriában az Egyesült Államok App Store áruházában első helyezést ért el, miközben második lett a top fizetős alkalmazások között és harmadik az összes alkalmazás kategóriájában. Az Alpine Crawler ingyenes változata a játékok “top free” listájában a második helyre került.

Az Effect Touch képszerkesztő fizetős változatát több mint 20 ezren, míg az ingyenes változatot 700 ezren töltötték le világszerte. Az amerikai App Store-ban az ingyenes fotós (Photography) alkalmazások élén is szereplő szoftvert Bárkai János készítette. A fiatal programozó az idén végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és hobbiként tavaly januárban kezdett az iOS platformra fejleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik