Tech

Autodidakta számítógép

Immáron 9 hónapja működik az a számítógép, amelyik a netet böngészve tanul.

A Carnegie Mellon egyetem kutatásának főszereplője NELL (Never-Ending Language Learning system – vagyis a mindörökké nyelvet tanuló rendszer), amely a Yahoo számítógépeivel és Google és a DARPA pénzügyi támogatásával indult virtuális útjára.

A projekt elsődleges célja egy olyan gép kialakítása, amely saját magától képes megtanulni és megérteni az emberi nyelvet és annak minden apró csavarát. Mindeközben egy olyan számítógépes rendszer jönne létre, amely úgy lenne képes tanulni, mint az ember – hosszú távon halmozva az információt.

NELL több százmillió oldalt végigolvasott már és 280 kategóriában heyez el minden látottat – például színész, város vagy növény. Emelett kapcsolatokat is képes létrehozni a tanult dolgok között. Például Brad Pitt (színész) Budapesten (város) fog lakni (kapcsolat).

Eddig már több, mint 400 ezer ilyen adatot tanult meg, ráadásul 87%-os pontossággal. Ráadásul minél többet tud, annál gyorsabban tud tanulni.

Természetesen be kellett segíteni, mikor véletlenül az internetes sütiket a “pékáruk” kategóriába sorolta, de valljuk be, mi sem egyedül tanultuk meg mindazt, amit tudunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik