Tech

A németeknél már építik a 4G-t

A Deutsche Telekom megkezdte a negyedik generációs mobiltelefon-hálózati infrastruktúra kiépítését Németországban.

A negyedig generációs – 4G – mobiltelefon-hálózati technológiára (Long Term Evolution; LTE) kiírt pályázat licenceinek kiadását követően jó három hónappal helyezte üzembe az első LTE-technológiát alkalmazó mobiltelefon-cellatornyot. Az év végéig mintegy 500 4G cellaállomást helyez üzembe Németországban a DT.

Az LTE-hálózat kiépítésével könnyebbé válik számunkra a szélessávú vezeték nélküli adatátviteli szolgáltatással le nem fedett területek, a “fehér foltok” felszámolása.

Elsőként a Berlintől északnyugatra fekvő brandenburgi “fehér folt” profitálhatott az új szélessávú hálózati szolgáltatás bevezetéséből. A DT versenytársaival együttműködve építi ki a negyedik generációs mobiltelefon-hálózatot.

A negyedik generációs LTE mobiltelefon-technológiás hálózat elméletileg 50 megabit/másodperc adatátviteli sebességet tesz lehetővé, de a gyakorlatban “mindössze” 2 megabit/másodpercre lehet majd csak számítani, mivel többen kell hogy osztozzanak a cellaközpont kapacitásán.

A 2 megabit/másodperc nagyjából megfelel a DSL vezetékes hálózat adatátviteli sebességének.

A negyedik generációs LTE-technológiás mobiltelefon-szolgáltatói licencért a Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus és O2 Telefónica mobilszolgáltató vállalatok összesen 4,38 milliárd eurót kínáltak fel. A DT 1,3 milliárd eurót fizetett a licencért. 2012 végéig a DT összesen tízmilliárd eurót tervez hálózati fejlesztésekre fordítani, beleértve a mobil- és vezetékes infrastruktúrát is.

Kyritz és környékének lakosai azonban még egy kis ideig türelemmel kell hogy legyenek, mielőtt használatba vehetik az új szolgáltatást. Csak 2010 vége felé jelennek meg a piacon az első olyan készülékek, amelyek lehetővé teszik számítógépek szélessávú internetes csatlakoztatását LTE mobil hálózaton. Az LTE szabványt támogató telefonkészülékek pedig 2011 vége felé kerülnek csak piacra.

Magyarországon 2012-ben várható az első LTE hálózatok bevezetése.

LTE

Az LTE (mozaikszó az angol Long Term Evolution kifejezésből, tükörfordításban „hosszútávú fejlődés”) egy negyedik generációs mobil adatátviteli szabvány, melyet a 3GPP Release 8 szabvány ír le.

A technológia még nem kiforrott, kereskedelmi forgalomban nem elérhető, célja a már Magyarországon is használt harmadik generációs HSDPA hálózat továbbfejlesztése a nagyfelbontású videotartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára.

Míg a korábbi technológia 28 Mbit elméleti maximumot támogat, az LTE 326 Mbit átvételére lesz képes 4×4 antennával, 20 Mhz-es frekvenciatartományon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik