Tech

200 millió eurós fejlesztésbe fog a magyar Telenor

A második legnagyobb kínai távközlési berendezésgyártó vállalat, a ZTE Corp. mobilhálózati berendezéseket szállít és hálózatot épít ki a Telenor Magyarország mobilszolgáltató vállalatnak.

A szerződés értelmében a ZTE teljes második, harmadik és negyedik (LTE) generációs hálózati rendszert épít ki Magyarországon az elkövetkező öt évben. A Financial Times értesülése szerint 200 millió euró körüli összegről szólhat a szerződés..

A ZTE a második legnagyobb kínai mobiltelefon-berendezés gyártó vállalat a Huawei Technologies után, és nagy piaci sikereket ért el a fejlődő térségekben olyan nemzetközi nagyvállalatokkal szemben, mint az Ericsson, a Nokia Siemens Networks, illetve az Alcatel Lucent SA.

A ZTE-nek már van együttműködési tapasztalata a norvég Telenor ASA vállalattal, miután épített már neki hálózatot Indiában és Montenegróban.

A mobiltelefon-hálózati piacon a magas adatátviteli kapacitású negyedik generációs (4G LTE) hálózatok kiépítéséért folyó versenyben egyre sikeresebbek a kínai vállalatok. A Huawei például tavaly nyerte el a megbízást a Telenor 4G hálózatának kiépítésére hazai, norvégiai piacán.

A 200 millió eurós megbízást a kínai vállalat az Ericsson és Nokia Siemens Networks elől nyerte el. A ZTE pedig már hét 4G hálózatot telepített világszerte és több mint 50 kísérleti jellegű hálózatot helyezett üzembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik