Tech

Folytatódik az űropera: megjelent a StarCraft II

Budapesten több százan ünnepelték a legendás videojáték második részének debütálását.

Kedden megjelent az évtized egyik legjobban várt számítógépes játéka a StarCraft II. A Blizzard fejlesztőcég legendás valós idejű stratégiájának – real time strategy, RTS – második részét éjféltől lehet kapni a boltokban. Budapesten két áruházban rendeztek éjszakai bulit az esemény tiszteletére; ezeken több százan álltak sorba a szoftverért, amelyre összesen hét évet kellett várni. A játék fejlesztése, a klasszikus előd 1998-as megjelenése után öt évvel, 2003-ban kezdődött meg. A hivatalos bejelentésre 2007-ig kellett várni.

A StarCraft II története, akárcsak elődjéé, három faj: az egymással is ellenségeskedő Terranok (emberek), a mindent és mindenkit elpusztítani akaró Zergek és a nemes Protossok küzdelmét mutatja be egy barátságokkal, intrikákkal és árulásokkal teletűzdelt űropera színfalai között. A valós idejű stratégiák hagyományait követve a játékos nyersanyagokat gyűjt, amelyekből aztán katonai egységeket gyárthat, akik végül összecsaphatnak egymással a virtuális harctéren a gamer irányítása alatt. A pályákat látványos videóbetétek kötik össze, amelyekben kibontakozik a sztori. A StarCraft II most megjelent darabja, a Wings of Liberty című, a cselekményszál első epizódját, a Terran-kampányt tárja a nagyközönség elé.

A játék első része a maga idejében nem számított úttörőnek a piacon, hiszen addigra számtalan hasonló RTS látott napvilágot. Remek grafikájának és magával ragadó történetének köszönhetően viszont hamar megkedvelték a valós idejű stratégiák szerelmesei. Ezt csak tetézte, hogy játékmenet is kiemelkedően jóra sikerült. Az egymás ellen küzdő felek közti erőviszonyok egyensúlyát ugyanis olyannyira eltalálták a fejlesztők, hogy a StarCraft többjátékos módja a mai napig szerepel a World Cyber Games nevű videójáték-verseny világbajnoki programjában. A játék Dél-Koreában valóságos nemzeti sport lett.

Természetesen a második részből sem maradt ki a multiplayer lehetőség: a Blizzard szerverei a megjelenést követően, éjfél óta várják a fanatikus StarCraft II rajongókat.

AJÁNLOTT LINK:

StarCraft II: Wings of Liberty Launch party (gamekapocs.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik