Tech

Itt a negyedik iPhone

A tegnapi Apple WWDC-n a cég vezére, Steve Jobs bemutatta az iPhone 4-et, amely visszateszi a márkát az okostelefonok trónjára.

Tegnap, magyar idő szerint az esti órákban lépett színpadra Jobs, hogy a szokásos stílusban felvezesse az új készülék bejelentését.

A számokkal kezdte: 3 másodpercenként adnak el egy iPad-et a világban, amelyre összesen 8500 dedikált alkalmazás van az App Store-ban, ezeket összesen 35 milló alkalommal töltötték le. A megjelenés óta eltelt időszakban az iBooks alkalmazással értékesítették az amerikai e-könyv eladások egyötödét.

A legnagyobb bejelentés természetes az iPhone negyedik generációja volt, amely végül a sima 4 jelzést kapta, a korábbi HD, illetve 4G pletykák helyett. A termék külsejét illető újdonság, hogy mindössze 9,3 mm vastag, valamint az, hogy az elő- és a hátlap is üvegből van, amelyek egy acél fémkeretet fognak közre, amely egyben az antenna is, amely nem csak a 7,2/5,4 Mbps sebességű 3G, HSPA mobilhálózatot, hanem az N szabványú WiFi-t is kiszolgálja.

A kijelző is új, a felbontása 960×640 pixel, amely közel áll az iPad felbontásához, majd negyedakkora felületen, azaz a felhasználó által látott kép különlegesen részletes lehet. Az Apple nem szállt be az AMOLED-et használók közé, továbbra is a TFT technológiában bíznak. A kamera immáron 5 megapixeles és kiegészült egy LED villanóval és 720p-s videók felvételére is alkalmas. Megjelent az előlapi kamera is, amellyel videotelefonálni lehet, de csak WiFi-n keresztül.

Belül, a korábbi híreknek megfelelően az Apple A4 processzor dolgozik, amely nagyobb teljesítményű, mint elődje. Ennek ellenére az üzemidő hosszabb: telefonálni 7, videót nézni 10, zenét hallgatni 40 órán át lehet, a készenléti idő 300 óra.

A szoftver gyakorlatilag semmi újat nem hozott, az iPhone 4 operációs rendszere az iOS 4, amit már korábban bejelentett az Apple. Ennek megfelelően tudja a multitaskot, van bennek iBook reader, több Exchange-fiókot is képes kezelni, képes a leveleket beszélgetésekbe rendezni.

Utolsóként debütált a mobilos hirdetési rendszer, az iAd, amely máris nagy hirdetőket tudhat maga mögött. A cég szerverei végzik a hirdetések kiszolgálását, így 40%-ot megtartanak a bevételből, a maradékot a reklámot megjelenítő alkalmazás tulajdonosa kapja.

A készülék június 24-én jelenik meg fekete és fehér színben az Egyesült Államokban és a főbb piacokon. Hozzánk augusztus végén, szeptember elején futhat be.

Ajánlott linkek:

Bejelentették az iPhone 4-et! (Technet)
Rendet vág az okostelefon-piacon az iPhone 4 (HWSW)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik