Tech

Valóra válik a Big Brother?

Európai ember számára elképzelhetetlenül messze mennének az amerikai szerzőijog-védők: a felhasználók számítógépein is szeretnének körülnézni.

Az USA két leghangosabb szerzőijog-védő testülete, a RIAA és az MPAA, azaz a zenei és a filmkiadók egyesülete nemrég benyújtotta saját elképzeléseit a tervezés alatt álló, internetes kalózkodás elleni törvénytervezethez. Az egyik legfontosabb pontja az, hogy ellenőrizhessék a felhasználók gépén található összes hangfájlt, videót és képet és akinél többször is illegális anyagokat találnak, azt el lehessen tiltani az internettől.

A beadvány természetesen rögtön a kieső dollármilliárdos bevételek taglalásával kezdődik, holott nemrég pont a kormányzat által megbízott szakértői csoport jelentette be, hogy téves az a számítás, amely minden illegálisan letöltött anyagot dollárokra vált egy az egyben. Ennek két oka is van: egyrészt aki letölt egy filmet, vagy egy albumot, egyáltalán nem biztos, hogy egyébként megvenné, ráadásul az így megismert zenék kapcsán jócskán növekedik a koncertbevétel; másrészt a filmek kapcsán például kimutatható, hogy a kapcsolódó szolgáltatások (póló, könyv, poszter, stb. – összefoglaló idegen néven merchandising) forgalma alaposan megnő.

A szerzőijog-védő beadványa négy lényeges pontban foglalható össze:

1. Minden gépre kerüljön egy megfigyelőprogram, amely a jogvédett, illegálisan beszerzett anyagokat törli.

2. A turistákat a vámhivatal emberei vizsgálják át, van-e náluk jogvédett tartalom, különös tekintettel a zenékre, filmekre és könyvekre.

3. Vezessék be a általános, kormányzati felügyeletű tartalomszűrést.

4. A hatóságok, azaz a rendőrség, az FBI, illetve a nemzetvédelmi hatóságok működjenek közre az illegális letöltések felderítésében, például az aktuális sikerfilmek után kutatva. Nem kötelező, de erősen ajánlott lenne a keresőoldalak, szerverüzemeltetők, reklámügynökségek és közösségi oldalak együttműködése is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az Obama-adminisztráció ebből mennyit hajlandó törvényerőre emelni, azonban egy biztos: az internetes szabadságjokért küzdők és a szerzőijog-védők közötti harc egyre durvább lesz.

Ajánlott linkek:

Rendőrállam az Internetből? (Technet.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik