Szórakozás

„Nem akarom megcsalni a feleségem, de szerelmes vagyok a kolléganőmbe”

A szerelem mindent elsöprő, csodálatos élmény, de mi van akkor, ha olyan helyzetben találja meg az embert, amikor házas és hűséges? Olvasónk egy férj, aki bár elégedett a kapcsolatával a feleségével, első látásra beleszeretett a kolléganőjébe — hiába. A nő kikosarazta, mégis máig él benne a plátói szerelem. Ha hasonló élményed van, ha veled is történt ilyen, írd meg az igyjartam@24.hu email címre, tedd fel a kérdéseid, és megválaszoljuk, mit tegyél.

44 éves férfi vagyok, házas. A feleségem kedves, aranyos soha nem csaltam meg, pedig lett volna lehetőség bőven, de nem volt rá szükségem. De aztán bekerültem egy német autóipari céghez és első nap megláttam egy nőt. Nem hiszek az első látásos mesékben. Épp ezért nem is vettem komolyan a rám törő érzéseket.

Egy férj szemszögéből ismerhetjük meg, hogyan kezdődhet el a munkatárssal való románc és hogyan kezeli az érzelmeit az a férfi, aki nem akarja megcsalni a feleségét. Olvasónk, akit nevezzünk Pálnak, egyike azon férfiaknak, aki megírja a 24.hu Így jártam blogjára, mit él át éppen, hogyan küszködik a reménytelen szerelemmel és a házasságával.

„Pár szót beszéltünk a gép mellett, elmondta, hogy háromgyerekes anya és láss csodát, a szomszéd faluban lakik. Fél évig csak néztem, álmodoztam róla, mire egyszer az egyik közösségi oldalon privát üzenetben el mertem mondani neki, mit gondolok, mi mindent érzek. Meglepődött, de nem haragudott, csak szomorú lett, hogy hiába szerettem bele.

Még két hónapig kínoztam magam a cégnél, aztán felmondtam. Azóta volt 6-8 munkahelyem, de hiába, nem találom a helyem. Nem tudom őt elfelejteni. Azóta is várok rá, minden születésnapjára virágot, ajándékot küldök. Immár 2 éve. Most megint jön a november 26-a, a születésnapja. Még mindig reménytelenül szeretem és várok rá.”

Mit lehet tenni?

A szerelem ellentéte a megszokás, ez az alapja a fent írt soroknak. A munkatársi viszonyok szinte törvényszerűen akkor jönnek létre, ha egyik vagy mindkét félnek problémája van a magánéletében. Elhidegülések, házastársi feszültségek, szexuális összehangolódási zavarok, valamilyen érzelmi hiány. A plátói szerelem, amit olvashatunk Pál írásában, az a fajta, amit kamaszként él meg az ember. Minden korosztályban előtörhet, függetlenül attól, van-e bárki az életünkben társként mellettünk. A szerelem tanult viselkedés, nem velünk született adottság. Az érzés fantasztikus, hegyeket megmozgató, maga a szerelem szükségszerű, váratlan. A születéshez és a halálhoz hasonlíthatóan nem lehet befolyásolni, nem lehet tudni, mikor érkezik meg az életünkbe. A legfőbb funkciója, hogy a párválasztásnál ez a fő érzelmi alap, és aki felé szólnak az érzelmek, valószínűleg személyiségében, viselkedésében, külsejében megfelel az elvárásainknak.

Nagyon nagy késztetőerő rejlik a szerelemben, aminek több fajtája is van:

  • a plátói,
  • a kiteljesedett,
  • a se vele se nélküle típus
  • és a barátságból kialakult szerelem is valahol egy külön típusnak nevezhető.

Ahogy minden típusú szerelemnek, a plátóinak is van funkciója, ha más nem, akkor arra mindenképpen alkalmas, hogy felrázza az embert a megszokott életéből. A beteljesületlen szerelem rengeteg írót, költőt ihletett munkára, az elérhetetlen iránti vágy és érzelmek azok, amik leginkább megmozgatják az embert. Meglepően gyorsan könnyíti a személyiségfejlődést, így bármilyen korban is tör rá az emberre, az egész biztos, hogy felbolydul az illető addig megszokott élete. És ezzel el is éri a célját, hiszen a motiváció annyira erős, hogy az illető bármit megtesz, bármiről lemond, csakhogy valahogyan túlélje a helyzetet.

Pszichológiai értelemben segíti a felnőtté válást, és ez néha a felnőttek életében is bekövetkezik felnőttként is: valahol, valami megakadt, és a plátói szerelem érzelemtömege személyiségfejlesztő hatású az adott életszakaszban.

Ennek a szerelemnek jellemzője a partner túlértékelése, a rajongás, az áldozatkészség, az udvarlás a végsőkig. Ez az a szerelem, aminek sajnos nem a partnerek összeforrasztása a célja, hanem a plátói szerelmet érző egyén személyiségének fejlesztése. A szerelem tárgyának viselkedésétől teljesen független az érzés, nem is kell, hogy bármit is tegyen, a szerelem első látásra anélkül történik meg, hogy erre bárki igazán okot adna. Az egyenlőtlen viszonyulás, az egyoldalúság kiszolgáltatottá teszi az embert, ezt nehezíti, ha házasságban él, és kénytelen becsapni a társát. A bűntudat érzése biztos, hogy jelen van olvasónk életében.

Feltehetően Pál életéből szintén eltűnt a szenvedély, a kamaszkori fellángolás, a mindent elsöprő vágy. Szerelmet érez, és azt ki is fejezi egy harmadik fél felé. A jó az, hogy ezt vissza lehet fordítani a házasságba ismét, ha mindketten akarják. A szerelem célja egyértelműen a jó párválasztás, a házasságban a szerelemnek egybeforrasztó ereje van, ezért is lehetséges párterápián segíteni a kialakult helyzeten. Azzal is számolni kell, hogy elképzelhető, a férj régóta nem tud kilépni a házasságából, fél szembenézni annak következményeivel, és a plátói szerelem egyfajta hárítása az igazi problémáknak. Ami egyúttal segíti is abban, hogy könnyebben lépjen ki a boldogtalan házasságából.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik