Szórakozás

Miért posztolja minden celeb azt, hogy #MeAt14?

A hashtagekkel ellátott képek tökéletesen alkalmasak arra, hogy valami olyat osszunk meg a világgal, amiről úgy érezzük, mindenkinek tudnia kell. Megoszthatjuk így boldogságunkat, vagy akár csalódottságunkat ismerőseinkkel, de kifejezhetjük akár együttérzésünket is számunkra teljesen idegen emberek felé. A #MeAt14 vajon melyik kategóriába sorolható bele?

Ellen Page vallomása: „Meg kellene dugnod, hogy rájöjjön, leszbikus!"
A színésznő közösségi oldalán vallott először az esetről.

Spoiler: sajnos utóbbiba. A hashtag inspirálója Leigh Corfman volt, aki a Washingtonp Postnak mesélt először történetéről: még csak 14 éves volt, amikor szexuális ajánlatot kapott, a tőle tizennyolc évvel idősebb Roy Moore-tól, aki ebben az időszakban ügyvédi asszisztens volt, később azonban Alabama állam főbírója, illetve a Republikánus Párt egyik politikusa lett.

Moore az alapítója és elnöke az Erkölcsös Törvények Alapítványának. 

Corfman 1979-ben találkozott először a politikussal, amikor a Etowah megyei bíróságon édesanyjával közösen arra vártak, hogy szólítsák őket. Ekkor lépett oda hozzájuk Moore, aki bemutatkozott a két nőnek, majd a behívást követően rávette Corfman anyját arra, hogy hagyja kint vele lányát. Azt mondta:

Ó, nem akarod, hogy bemenjen és mindent halljon. Kint maradok vele. Akkor azt gondoltam, hogy milyen kedves, hogy figyelni akar a kislányomra

– nyilatkozta Corfman édesanyja.

Moore beszélgetést kezdeményezett az akkor még csak 14 éves lánnyal, majd elkérte telefonszámát. Első találkozásukkor megcsókolta, a másodiknál pedig fehérneműre vetkőztette és fogdosni kezdte a lányt, majd kezét saját fehérneműjéhez irányította. Nem Corfman volt az egyetlen kiskorú akit megkörnyékezett a politikus:

  • Wendy Miller szintén tizennégy éves volt mikor először találkozott Moore-ral, aki végül két évvel később hívta el őt egy randira. A találkozó végül Miller anyjának tiltása miatt nem jött össze.
  • Debbie Wesson Gibson azt állítja, hogy 17 éves korában több alkalommal is találkozott a férfival, de csóktól több sosem történt köztük.
  • Gloria Thacker Deason-t 18 éves korában vitte el egy olyan randira Moore, ahol alkoholt is fogyasztottak, annak ellenére, hogy ebben az időben Alabama államban tizenkilenc év volt az alkoholfogyasztás korhatára.
  • Beverly Young Nelson pedig 15 évesen találkozott először a politikussal, abban az étteremben, ahol dolgozott, majd később mikor ellenállt a férfi közeledésének az fojtogatni kezdte és fejét erővel az ágyékához nyomta.

Moore tagadja az ellene felhozott vádakat és úgy érzi, hogy ezek csak egy lejárató kampány részeit képzik.

Ezek az állítások teljesen hamisak és kétségbeesett politikai támadások a demokratikus oldaltól. Ez a “szemét” tökéletes meghatározása az álhírnek

– nyilatkozta a politikus.

Tizennégy éves önmagárról posztol mindenki

A történetek napvilágra kerülése után a Twittert gyakorlatilag elárasztották a #MeAt14, tehát #Én14Évesen hashtaget viselő képek. A fotók megosztói bejegyzéseikkel szeretnék felhívni a figyelmét arra, hogy a gyerekeknek védelemre és támogatásra van szükségük, felnőttek által elszenvedett mentális és fizikai bántalmazások helyett.

Az első ilyen fotót egy ügyvéd, Catherine Lawson tette közzé:

Nem tudsz beleegyezni 14 éves korodban. Sem Alabamában, sem máshol. #Én14Évesen

– írja Lawson, akinek bejegyzése szinte lavinaként tarolt végig az interneten, hiszen a kép feltöltése óta már több, mint ötvenezren mutatták meg, hogy hogyan néztek ki ebben a korban, köztük például Lizz Winstead is.

Ez vagyok én 14 évesen. Benne voltam a tornász csapatban és énekeltem a kórusban. Nem randiztam egy 32 éves férfival

– írja bejegyzésében Winstead.

Sajnos azonban voltak olyanok is, akik Corfmanhoz hasonló történeteiket osztották meg a hashtag segítségével.

Ez vagyok én 14 évesen — ennyi idősen már túl voltam azon, hogy egy felnőtt férfi bántalmazott. Elvesztem. Anorexiával, bulimiával, álmatlansággal, alacsony önbecsüléssel küzdöttem és már akkor elkezdtem inni. Így néz ki egy szexuális zaklatás utóhatása

– meséli el történetét Laura Parrott Perry.

Sztárok is a gyerekek védelmére keltek 14 éves kori képeikkel

Több celeb, köztük például a Bűbájos Boszorkák sztárja, Alyssa Milano is kiállt Corfman mellett.

Imádtam a bátyámat és a kutyámat, Puccit. Nagy hajam volt. Boldog voltam. Ártatlan voltam

– írja bejegyzésében Milano.

A színésznő nem először osztotta meg gondolatait ilyen és ehhez hasonló társadalmi problémákban. Milano a Wainstein-botrány kirobbanása után szintén egy Twitter-bejegyzés segítségével biztatott minden szexuálisan zaklatás áldozatául esett nőt, hogy ne féljenek elmesélni történeteiket.

Az humorista és színész Sarah Silverman szintén megmutatta 14 éves önmagát követőinek:

Én 14 évesen a barátommal. Csak vicceltem, a matek tanárommal vagyok a képen

– írja bejegyzése alatt egyértelmű utalásként a humorista.

Katie Couric 1979 óta az Egyesült Államok egyik leghíresebb televíziós műsorvezetője, első könyvével pedig – ami a Best Advice I Ever Got: Lessons from Extraordinary Lives címet kapta – szinte azonnal felkerült a New York Times bestseller listájára. Couric szintén kiállt a gyermekek védelméért.

Nagyon sok csokis sütit ettem és táncolni tanultam és nem aggódtam azért, hogy egy 32 éves férfi megpróbál “megtáncoltatni”

– írja bejegyzésében a műsorvezető.

Harvey Weinstein botrányának kirobbanása óta gyakorlatilag napi rendszerességgel bújnak elő és mesélik el történeteiket azok, akiket életük során meggyaláztak és szexuálisan zaklattak. Sokan teszik fel a kérdést, hogy ennyi év távlatából miért van szükség erre? A válasz nagyon egyszerű:

ha ezek a nők és férfiak megosztják a világgal, hogy mi történt velük a múltban, akkor azon kívül, hogy kiderülnek a mocskos dolgok, a korábbi abúzust elszenvedők nem érzik úgy, hogy egyedül lennének.

(Kiemelt kép: Roy Rochlin/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik