Szórakozás

Meghalt a Csillagok háborúja Oscar-díjas jelmeztervezője

John Mollo 86 éves volt.

A The Sunday Times számolt be róla, hogy elhunyt John Mollo, aki olyan nagy sikerű alkotások jelmezeit tervezte, mint az 1977-es Star Wars: Egy új remény, avagy a Csillagok háborúja, az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál, az 1980-as Star Wars: A Birodalom visszavág és az 1992-es Chaplin.

Mollónak köszönhetjük Darth Vader és a rohamosztagosok ikonikussá vált jelmezeit.Mollo 1931-ben született Londonban és eredetileg hadtörténész volt, mígnem aztán a ’70-es években hadtörténeti tanácsadóként el nem kezdett dolgozni a filmvilágban is. Jelmeztervezőként az első munkája éppen a Csillagok háborúja volt, melynek zseniális kosztümjeiért 1978-ban máris Oscar-díjjal tüntették ki.

A ’80-as évektől kezdődően Mollo jelmezeit viselték a színészek egyebek mellett a Gyilkos bolygó, a Gandhi, A fegyelem urai, a Tarzan, a majmok ura, az Amerika fegyverben, Az elefántvadász, az Air America, A három testőr, a Maugli, a dzsungel fia és a Halálhajó című filmekben. Mindeközben 1983-ban a második Oscarját is megkapta a Richard Attenborough rendezte Gandhihoz készített kosztümjeiért.

A 2003-ban visszavonult Mollo utolsó munkái az 1990-es évek második felében indult Őfelsége kapitánya-tévéfilmek voltak, melyeknek mind a nyolc részéhez tervezett jelmezeket.

Kiemelt kép: Lucasfilm/20th Century Fox

Ajánlott videó

Olvasói sztorik