Szórakozás

Szexuális zaklatás: a Katona József Színház is megszólalt

Mélyen elítélik az alá-fölérendeltségi viszony bármiféle kihasználását, a rendezők és színészek közötti helyzetekben is.

Közleményt adott ki a Katona József Színház azokra a megkeresésekre reagálva, amelyek a magyar színházi szféra lehetséges érintettségét vizsgálják az elmúlt hetek szexuális zaklatásos botrányai kapcsán.

Mint ismert, Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya kapcsán Sárosdi Lilla színésznő osztotta meg a nyilvánossággal, hogy húsz évvel ezelőtt, kezdő színészként egy neves rendező szexuálisan zaklatta. Később elmondta: a rendező a mai napig tanít fiatalokat, és nem ő volt az egyetlen, akit molesztált.

A Katona közleményében azt írja az ügyre reagálva, hogy több mint 30 éves fennállása során nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset a színházvezetés tudomására jutna, nem hagynák következmények nélkül.

Közölték azt is, hogy mélyen elítélik a fizikai és verbális erőszak, a testi és lelki megalázás minden formáját, elítélik az alá-fölérendeltségi viszony bárminemű kihasználását és a hatalommal való visszaélést, ide értve a színházi rendező és színész közötti helyzeteket.

Óva intettek ugyanakkor, hogy a közvélemény a napvilágra került eset alapján a magyar színházakat és a magyar színházi élet egészét általában elítélő következtetésre jusson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik