Szórakozás

Björk szexuális zaklatással vádolja Lars von Triert

Az énekesnő szerint a rendező evidensnek tartotta, hogy fogdoshatja a színésznőket, és ócska szexuális ajánlatokat tehet nekik.

Lars von Trier dán filmrendező zaklatta Björköt – ezt az izlandi énekesnő állította Facebook-bejegyzéseiben.

Björk először a rendező nevének feltüntetése nélkül számolt be a vele történtekről, amire az inspirálta, hogy számos színésznő a nyilvánosság elé állt, és elmondta, hogyan zaklatta őket Harvey Weinstein amerikai filmproducer. Mindez világszerte reményt keltett, hogy a hatalmi helyzettel való visszaélésként elkövetett szexuális zaklatások nem maradnak többé rejtve – mások mellett egy magyar színésznő, Sárosdi Lilla is beszámolt saját esetéről.

Azt terjesztették róla, hogy „nehéz eset”

Az énekesnő azt írta: amikor színészi pályára lépett, világossá vált számára, hogy az efféle szexuális zaklatás általánosnak számít, a filmes szakma tudomásával és bátorításával történik. A rendező természetesnek érezte, hogy kedve szerint fogdoshatja és molesztálhatja a színésznőket, és amikor Björk ellenkezett, azt terjesztette róla, hogy „nehéz eset”.

Björk felidézte: mivel nem voltak színészi ambíciói, viszonylag gyorsan túltette magát ezen, de aggódik amiatt, hogy más színésznőknek, akik ezzel az emberrel dolgoztak, nem ilyen könnyű.

Nem lehetett nehéz kitalálni, hogy Lars von Trierről lehet szó, akinek Táncos a sötétben című filmjében szerepelt az énekesnő. A rendező magára is vette, és egy dán lapnak nyilatkozva tagadta a zaklatást. Azt mondta, tény, hogy nem jöttek ki jól, de nem történt ilyesmi. A film producere, Peter Aalbæk Jensen pedig azt mondta, ő inkább úgy emlékszik, hogy a filmet készítő stáb volt az áldozat, Björk erősebb volt mindenkinél.

Itt a változás ideje

Ezek a nyilatkozatok viszontválaszra késztették Björköt, aki újabb bejegyzésében részleteket árult el a vele történtekről. Azt írta: elképesztően nehéz ilyen természetű dolgokkal a nyilvánosság elé állni, különösen, ha az elkövetők próbálják nevetségessé tenni az áldozatot. Ezért megérti, ha valaki évekig hezitál, de szerinte most jött el az ideje, hogy változást érjenek el. Felsorolta, mik  történtek, amik zaklatóak voltak számára:

  • A rendező minden jelenet után odafutott hozzám, hosszasan körém fonta a karjait a stáb előtt, néha percekig simogatott az akaratom ellenére.
  • Amikor két hónap után közöltem vele, hogy be kellene fejeznie a fogdosást, felrobbant és mindenki előtt összetört egy széket. Úgy viselkedett, mint akinek mindig is joga volt ölelgetni a színésznőit. Aztán mindenkit hazaküldött.
  • Az egész forgatás alatt állandóan hátborzongató szexuális ajánlatokat suttogott, részletesen kifejtve, hogy mit csinálna. Volt, hogy közben a felesége is ott állt mellettünk.
  • Amikor Svédországban forgattunk, azzal fenyegetett, hogy éjszaka az erkélyen keresztül átmászik a szobámba, hogy szexeljen velem, miközben a felesége ott volt a másik szobában. Átmenekültem a barátaimhoz. Ekkor ébredtem rá arra, hogy mennyire súlyos, ami történik, és ki kell állnom magamért.
  • Kitalált történeteket terjesztett rólam a sajtóban, hogy mennyire nehéz eset vagyok. Ez gyönyörűen illeszkedik Weinstein módszereihez.
  • Én soha nem egyeztem bele abba, hogy szexuálisan zaklassanak. Ha nehéz eset vagyok emiatt, vállalom.

(Fotó: Europress / Collection Christophel © Zentropa Entertainments / Koskas)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik