Szórakozás

Nem hiszed el, de Dubem K tudta überelni a Búzadarát: „Ki ette meg a húsomat a fazékból?”

Megjelent a Ki Lopta El a Kajámat, ami a középiskolás kollégiumról és az összetartozásról szól.

Amikor nyáron megjelent a Debreceni Egyetem hallgatóinak slágere, a Búzadara, akkor nem gondoltuk, hogy sokat fogunk még hallani róluk. Az idő aztán bebizonyította, hogy nagyobbat nem is tévedhettünk volna, mivel a srácok azóta kijöttek egy új szerzeménnyel, a Gulyással, sőt, még a Szigeten is felléptek.

Uhrin Benedek óta nem övezett produkciót akkora kultusz, mint a búzadarás Dubem K-t
A Sziget-koncert, ahová lisztes zacskóval mentek a kultúrafogyasztók. 

Aztán amikor már tényleg megfeledkeztünk volna Debrecen leghíresebb nigériai zenészéről, akkor szinte a semmiből jött a Ki Lopta El A Kajámat, ami simán lehet, hogy Dubem K eddigi legjobb alkotása.

Az egyébként profin összerakott dal nem másról szól, mint a kollégiumi élet keserédes tragédiájáról, hogy mindig pont akkor nem tudsz enni, amikor a legéhesebb vagy. Mert aki valaha lakott bármilyen, de leginkább középiskolás kollégiumban, az tudja, hogy az egyik legsűrűbben elhangzó, hisztibe torkolló kérdés az, hogy

Ki lopta el a kajámat?

A szöveg annyira erős, hogy szívem szerint az egészet beilleszteném ide, de a tetőpont egyértelműen a bridge-nél jön el, amikor Dubem K felkiált, hogy

Ma még nem ettem semmit, mit csináljak most? Hívjam a rendőrséget, vagy a mentőt, vagy a tűzoltót?

Nehéz összefoglalni, hogy mi olyan megkapó Dubem K művészetében. A legnagyobb erénye talán az, hogy szándékosan nem nyúl olyan témához, ami bármennyire is eltávolodik az egyszerű lélektől vagy az egyszerű szükségletektől. Az így kapott dalok ezért épp ugyanazt jelentik a távolról érkezett egyetemi hallgatóknak, mint mondjuk a karosszérialakatosnak tanuló diákoknak.

Ebben az értelemben pedig akármilyen mázosan is hangzik, de Dubem K összehozza az embereket. És mi lenne a zene elemi értelme, ha nem ez?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik