Szórakozás

Tényleg messze vagyunk attól, hogy Ricky Martin vagy Kristen Stewart lehessünk?

A coming out az önfelvállalás, előbújás angolszász nyelvterületen elterjedt kifejezése. Az előbújás arra a pillanatra utal, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű. Ezt hivatott ünnepelni a minden év október 11-én megtartott Nemzetközi Előbújás Napja.

A első National Coming Out Day-t vagy magyarul Nemzetközi Előbújás Napját 29 évvel ezelőtt, 1988-ban tartották az Amerikai Egyesült Államokban. Az esemény eredeti szervezői a pszichológusként dolgozó, egyébként homoszexuális Robert Eichberg és a nyíltan leszbikus politikai vezetőként dolgozó melegjogi aktivista, Jean O’Leary voltak. Alapvetői céljaik közé tartozott, hogy a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer, tehát az LMBTQ emberek elfogadják saját szexualitásukat tagadás és titkolózás helyett, illetve hogy barátaik, családjuk és a társadalom előtt nyíltan tudják vállalni azt.

Az elmúlt pár évben több külföldi híresség is elkezdte nyíltan vállalni szexualitását, amelyből most összeszedtünk párat.

Ricky Martin ikerfiai örökbefogadása után bújt elő

A Puerto Rico-i énekesről már előbújása előtt is pletykálták, hogy saját neméhez vonzódik, ám tanácsadói úgy gondolták, hogy homoszexualitása hatással lehetne karrierjére így, az ő nyomásukra évekig titkolta szexualitását.

Büszkén mondom ki, hogy egy szerencsés homoszexuális férfi vagyok.

– adta a világ tudtára 2010 márciusában a sztár, akinek végül ikrei adtak elég érőt ahhoz, hogy nyíltan vállalja másságát. Áldásként él meg mindent fiaival kapcsolatos pillanatot, legyen az egy mosoly, vagy egy átsírt éjszaka. Úgy érezte, hogy ekkora boldogsággal az életében nem titkolózhat tovább. Jelenlegi párjával együtt nevelik a két fiút: a festőművészként dolgozó Jwan Yoseffel 2016 novembere óta jegyben járnak.

Wentworth Miller Oroszország melegellenes törvényiéi miatt nem vett részt egy filmfesztiválon

Miller a Magyarországon is népszerű Szökés című sorozatban játszott szerepével vált világszerte ismertté. Homoszexualitásáról már előbújása előtt is sokan pletykáltak, de másságát csak 2013-tól vállalja nyíltan a színész. Ebben az évben meghívták a Szentpétervári filmfesztiválra is, amin végül az ország melegellenes törvényei miatt nem vett részt.

Köszönöm a kedves meghívást. Én, aki nagyon élvezte oroszországi látogatásait a múltban, nagyon szívesen élnék a részvétel lehetőségével, azonban meleg férfiként vissza kell utasítanom a meghívást.

bújt végül elő Miller, majd hozzátette nem tudna jó lelkiismerettel részt venni egy eseményen egy olyan országban, ahol szisztematikusan megtagadják az alapvető és a nyílt szerelem jogát az olyan emberektől, mint amilyen ő is. A színész évekig szenvedett depressziótól és szorongástól szexualitása miatt, tinédzserkorában pedig többször próbált öngyilkos lenni. Végül terápiás segítséggel sikerült saját magát elfogadnia meleg férfiként.

Ellen Page belefáradt az örökös hazudozásba

A 30 éves színésznő 2014. február 14-én, a Time to Thrive elnevezésű, fiataloknak megrendezett LMBTQ konferencián beszélt először nyíltan szexualitásáról.

Azért vagyok ma itt, mert meleg vagyok és talán tudok segíteni másoknak, hogy könnyebb és reménytelibb legyen számukra ez az időszak. Úgy érzem, hogy számomra ez egy kötelezettség, egy felelősség. Belefáradtam az örökös bujkálásba és a hazudozásba.

-mondta Page.

Page beszéde alatt többször utalt arra, hogy a világnak változásra van szüksége, hiszen még ma is túl sok fiatal lesz mentális, vagy akár fizikai bántalmazás áldozata, lesz hajléktalan, vagy követ el öngyilkosságot csak azért, mert szexualitása nem egyezik meg a többségi társadalom által normálisnak vélt formával. Ő maga is sokat tesz a változásért: 2016-ban Ian Daniel segítségével dokumentumfilm-sorozatot forgatott Gaycation címen, melyben Page és Daniel a világ különböző országaiban vizsgálják az LMBTQ emberek helyzetét. Az eddig elkészült két évad során forgattak többek között Brazíliában, Jamaicában, Ukrajnában és Franciaországban is.

 Tom Daley sosem volt még boldogabb

Az olimpiai bronzérmes és világbajnoki aranyérmes brit műugró 2013. december 2-án egy Youtube-ra feltöltött videóban beszélt először szexualitásáról, amelyben bejelentette, hogy akkor már közel egy éve párkapcsolatban él egy másik férfival.

Az életem nagyon megváltozott, amikor találkoztam valakivel, aki boldoggá tett, aki miatt biztonságban érzem magam és akivel minden nagyszerű és ez a valaki egy fiú

– mesélt párjáról a videóban Daley, aki azt is elmesélte, hogy bár mindig is sejtette, 2013 tavaszáig sosem volt kapcsolata férfival, most mégis azt érzi, hogy ez teljesen normális és boldogabb nem is lehetne. A 2012-es nyári olimpián a vakuk ugrás közben elvakították, így az ugrást meg kellet ismételnie. Ezt követően sokáig poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, amiből végül párja Dustin Lance Black segítségével sikerült kigyógyulnia. Daley és az amerikai forgatókönyvíró, filmrendező és filmproducer Black a mai napig egy párt alkotnak, sőt: idén május 6-án egybe is keltek.

Kristen Stewart nem vallja magát leszbikusnak, szimplán boldog egy nő mellett

Az Alkonyat filmek sztárja évekig alkotott a valóságban is egy párt filmbeli szerelmével, Robert Patinsonnal. Szakításukat követően kezdtek pletykálni szexualitásáról, amiről végül 2016 nyarán beszélt először a színésznő.

Nagyon szerelmes vagyok a barátnőmbe. Kinyílt az életem és sokkal boldogabb lettem.

– nyilatkozta akkor az Elle magazinnak Stewart, aki arról is mesélt az interjúban, hogy amikor férfiakkal randizott, mindig úgy érezte, hogy akármit csinál, azt rögtön el kell rejtenie, mivel azok egyből közhelyessé váltak mindenki számára. Akkori barátnőjével kapcsolata azóta véget ért, jelenleg a Victoria’s Secret egyik modelljével, Stella Maxwell-lel randizik.

A színésznő egyébként nem vallja magát leszbikusnak, számára a párválasztás alapja nem a másik fél neme. A társadalomtudományok ezt az állapotot hívják pán-, vagy más néven omniszexualitásnak. Az, hogy jelenlegi párja nem egy férfi, hanem egy nő, nem érdekli, számára az a fontos, hogy jól érzi magát és boldog.

@stellamaxwell

Kristen Stewart (@kristenstewartx) által megosztott bejegyzés, 2017. Jún 13., 18:02 PDT

Colton Haynes nem akart örökké színészkedni

A zöld íjász egyik főszereplője Colton Haynes 2016. januárjában bújt elő, még ha azt elég viccesen is tette. Egy rajongója Tumblrön osztott meg egy bejegyzést, amiben Haynes titkos meleg múltját taglalta, a posztoló legnagyobb meglepetésére viszont a színész is hozzászólt a bejegyzéshez:

Tényleg titkos volt?

– tette fel a kérdést Haynes, aki az esetet követően még hónapokig nem beszélt saját másságáról, ugyanis úgy érezte, hogy ekkora lépésre még nem áll készen. Szexualitásáról családja, barátai és munkatársai mind tudtak, de belső félelmei miatt a nyilvánosságnak évekig nem tudott beszélni erről a témáról, mivel Wentworth Millerhez hasonlóan ő is évekig szenvedett depressziótól és szorongástól saját mássága miatt.

Azok az emberek akik elítélik a másságot, el sem tudják képzelni, hogy 24 órán keresztül, minden nap színészkedni a legfárasztóbb dolog a világon

– nyilatkozta a sztár, aki előbújása óta boldogabbnak és sokkal egészségesebbnek érzi magát, mint valaha. A színész-modell jelenlegi párja Jeff Leatham, akivel idén március 11-én jelentették be eljegyzésüket.

Celebrated the gorgeous @khloekardashian last night with @jeffleatham 😍🔥😍 #HappyBirthdayKoko #PhotoboothLove

Colton Haynes (@coltonlhaynes) által megosztott bejegyzés, 2017. Jún 26., 13:01 PDT

(Kiemelt kép: Paul Archuleta/FilmMagic/GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik