Szórakozás

Mindenki meghal, de Hugh Hefner élt is

Magyar idő szerint csütörtök reggel érkezett a hír, hogy 91 éves korában a Holmby Hills negyedben található otthonában meghalt Hugh Hefner, akiről az emberek többsége annyit tudott, hogy megalapította a Playboy-t. Pedig mennyi minden más is történt vele!

Eredetileg Hugh Marston Hefner néven, 1926. április 9-én született, Chicagóban. Szülei, Grace Carolinen és Glenn Lucius Hefner tanárként dolgoztak. Anyja svéd származású, apja pedig német és angol felmenőkkel rendelkezik. A középiskola elvégzése után pár hónapig, a második világháború végéig az amerikai hadseregnél szolgált. 1949-ben szerzett  diplomát művészeti pszichológiából és kreatív írásból.

Az első címlap. Fotó: Playboy

Eredetileg az  Esquire-nál helyezkedett el szövegíróként, bár a Playboy ötlete már egyetemi évei alatt megfogalmazódott benne. 1953-ban adta ki az első számot a címlapon Marilyn Monroe-val.

Az apám rendkívüli és eseménydús életet élt média- és kulturális úttőröként, illetve a szólásszabadság, a polgári jogok és a szexuális szabadság hírnökeként. Ő alkotta meg a Playboy márka mögötti életstílust, ami az egyik legfelismerhetőbb és legtartósabb a történelmünkben

– mondta róla fia, Cooper Hefner közleményben.

A feministák haragja

Nem mindenki emlékszik így róla: többen kicsapongó életet élő élvhajhásznak tartották, az viszont egyértelmű, hogy az üzleti érzékei tökéletesek voltak: az első számot 64 évvel ezelőtt 8 ezer dollárral támogatták befektetők és összesen 50 ezer példányban kelt el. A magazin a szexuális tartalmáról lett híres, de nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy neves szerzők is dolgozzanak a lapnál, például Ray Bradbury, Ian Fleming, Joseph Heller vagy Margaret Atwood.

Az első interjút Miles Davis-szel készítették, de később beszélgettek Fidel Castróval, Frank Sinatrával, Marlon Barndóval, Martin Luther Kinggel és Jimmy Carterrel is.

John Lennon is megszólalt a lapnak 1980-ban – nem sokkal azelőtt, hogy meggyilkolták. A magazin újfajta szemlélete és hozzáállása a szexualitáshoz egyszerre tette ellentmondásos kiadvánnyá és elképesztően népszerűvé is. Hefner regnálása alatt a márka bővült: lábat vetettek a filmiparban és a nyomtatott sajtóban, a ruházati szektorban, továbbá készültek parfümök, ékszerek és kiegészítők is, amiben egy dolog volt közös: a jól felismerhető nyuszis logó. Jelenleg a magazin húsz országban kapható, az éves bevételük pedig (az összes terméket értve) 1 milliárd dollár, azaz közel 300 milliárd forint évente. Már az első évben 200 ezerre nőtt a példányszám, a ’70-es évekre pedig hétmillióra nőtt. 1960-ban Hefner megnyitotta azokat a klubokat, ahol a pincérnők nyuszifarokkal- és füllel dolgoztak – a jelmez mai napig népszerű beöltözési kellék.

SGranitz/WireImage
Egy kép 1995-ből. Fotó: Getty Images / SGranitz / WireImage

A legtöbb kritika feministáktól és konzervatívoktól érkezett, 1963-ban pedig le is tartóztatták Hefnert, amiért meztelen képeket közölt Jayne Mansfield színésznőről. A vádakat később ejtették, ugyanis az esküdtszék nem tudott ítéletet hozni.

1949-ben feleségül vette Mildred Williamst-, akivel két gyermekük született. 1959-ben váltak el, ezután kezdett el egy sokkal hivalkodóbb életet élni. Ennek első lépése volt, hogy vett egy hatalmas házat Chicagóban, majd megosztva élte életét a Los Angeles-i Playboy-villának is nevezett épületben. Utóbbiban szinte egész nap selyempizsamában járt és a szexuális szabadságról beszélt: azt állítja, ezer nővel feküdt le élete során. Ezt elég könnyű volt összehozni úgy, hogy a legtöbb modell, akikkel a magazin miatt együtt dolgozott, vele élt a villában, amíg folyt a munka. Egy dolog viszont szent volt neki: ha házas volt, nem csalta meg a feleségeit.

Joanna Krupa 2005-ben és négy évvel később is modellt állt a magazinnak, a második után pedig azt nyilatkozta,

számos oka van annak, hogy a nők miért állnak sorba, hogy a Playboy-ba kerüljenek. Egyrészt végre annyit vagy többet fizetnek neki a munkáért, mint egy férfinak tennék, másrészt ő fekteti le a szabályokat, harmadrészt pedig egy igazi profi csapattal dolgozhat – köztük számos nővel, ugyanis a cégen belül egy csomó fontos pozícióban nők vannak!

Hefner összesen háromszor volt házas, legutóbbi felesége, a 31 éves Crystal, akivel 2012 utolsó napján házasodtak össze, túl is élte őt. Négy felnőtt gyereke is él még: Christie, aki több mint húsz éven át volt a Playboy-cég vezérigazgatója, illetve David, Marston és Cooper.

1992-ben a New York Times megkérdezte tőle, hogy mire a legbüszkébb.

Arra, hogy megváltoztatta a szexhez való hozzáállást. Hogy tisztára mostam a házasság előtti szex fogalmát. Ez igazán nagy elégedettséggel tölt el

– válaszolta.

Hefner 1988-ban zárta be a Playboy-klubokat, két évvel ezelőtt pedig a magazin bejelentette, hogy többet nem szerepeltetnek meztelen nőket, ezen azonban idén év elején változtattak.

Az életem nagy része olyan volt, mint egy tizenéves álma egy felnőtt életnek

– mondta a Times-nak 25 évvel ezelőtt.

Márciustól tűnnek el a meztelen Playboy-lányok
Mára vált teljesen bizonyossá; nemsokára valóban nélkülöznünk kell a pucér szépségeket a híres férfimagazin oldalairól. A magyar olvasók számára azonban maradt még egy kis remény.

Hugh Hefnerről mi is többször írtunk, például amikor

  • megnéztük az Amazon róla szóló sorozatát,
  • eladósorba került a háza, amiért 100 millió dollárt, azaz 28 milliárd forintot kérnek vagy
  • megnéztük, mi vezetett a birodalma hanyatlásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik