Szórakozás

Tommy Cash elveri az agyad, mint a kétfenekű dobot

 

„I call you to forgive my speaking of english Jona Fen, as I’m not so premium with it”köszönti zagyva angolsággal Ukrajnában Alex (Eugene Hutz) Jonathant (Elijah Wood) Liev Schreiber 2005-ös, Everything is illuminated (Minden vilángol) című filmjében.

A groteszk road movie-ban a fiatal New York-i zsidó író, Jonathan Safran Foer családja gyökereit próbálja felkutatni a posztszovjet állam egy kis falujában, egy erre szakosodott, családi sufnicég segítségével. A filmben minden benne van, ami nosztalgiával árasztja el azokat, akik személyesen élték meg a Szovjetunió széthullása utáni időszakot. Persze van benne sok minden más is, felemelő és földbe döngölő részletek egyaránt, de most maradjuk annál a jelenségnél, amikor az évtizedekig tiltott, titokban rajongott nyugati kultúra ráömlött a felszabadult keletre. Ezt a kaotikus időszakot idézi meg Tommy Cash észt rapper, aki szeptember 22-én lép fel a Budapest Parkban.

Ahogy az amerikamániás Alexhez a filmben, Cash-hez is gyakorlatilag hozzánőtt Adidas melegítője, és mindketten ugyanazt a szlávos akcentussal tört katyvaszangolt beszélik. Hasonlóak a gesztusaik is, csak Cash sokkal nyersebb, szókimondóbb és bizarrabb. A balti gettó közepén, egy orosz lakótelepen felnőtt rapper gyakorlatilag a posztszovjet Die Antwoord, aki a leghátborzongatóbb freak show-k eszköztárával beszél komoly társadalmi jelenségekről.

Cash hatalmas lendülettel söpör végig Európa klubjain és fesztiváljain erőteljes műsorával. Tavaly a megkapta a legjobb klipért járó díjat az Estonian Music Awards-on, a Vinaloto című számához forgatott, meglehetősen extrém videóért. Magyarországon pedig idén másodszor lép majd fel a Brains különleges vendégeként. Jegyek IDE KATTINTVA válthatók, kedvcsinálónak pedig, íme, a díjnyertes videó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik