Szórakozás

Ezért nincs kő még mindig Sztankay István sírján

Sztankay-Istvan(650x433).jpg (sztankay istván, )
Sztankay-Istvan(650x433).jpg (sztankay istván, )

Ha élne, az idén lenne 81 éves Sztankay István. A jövő héten, kedden lesz három éve, hogy elhunyt a Nemzet Színésze – azóta nyugszik egy gondozott, de egyszerű sírhant alatt a Farkasréti temetőben.

A Kossuth-díjas színész özvegye, Sztankay-Bedők Bea a Borsnak elmondta: bár lenne rá lehetőségük, nem kívánják elfogadni az állami segítséget a sírhely végső állapotának kialakításához.

Ennek oka, hogy Sztankay-Bedők keramikusművészként magára vállalta a síremlék állításának feladatát. A művész két, korábbi házasságából született gyermeké­vel, Orsolyával és Ádámmal gyűjtenek a különleges sírkőre.

“István egy egyedülálló, különleges, minden tekintetben pótolhatatlan ember volt. Ezért úgy döntöttem, a sírkövének is ilyennek kell lennie. Mivel keramikus vagyok, jól ismerem a köveket. Régi vágyam volt egy zöld kő, amit nagyon nehéz megszerezni. Ázsiából kell hozatni, évek óta kerestem, hol lehet hozzájutni. Rendkívül finom tapintású, sima anyag. Olyan, mintha moha fedné, a mintázata pedig mintha egy régmúlt, ősi világot zárna magába. Ezt szeretném megszerezni, csak most egy ideje leállt a szállítása”

– mondta a lapnak Sztankay István özvegye.

(Kiemelt kép: MTI / Beliczay László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik