Szórakozás

A nyár egyik legjobb lemezét kapjuk, és még segítünk is vele

Forró nyári szerelmeken, koktélokon, neonfényekben villódzó éjszakai bárokon vezet át minket a Hungarian Synthwave Allstars nyári témájú harmadik kiadása, aminek bevételeit ismét egy beteg kisgyerek kezeléseire szánják a magyar synthwave producerek. Tavaly már 700 ezer forint gyűlt össze az albumnak köszönhetően, a magyar zenészek pedig azóta csak még elszántabbak lettek, és az előzőeknél is érettebb gyűjteményt pakolnak a retrórajongók elé, ami magas dózisban adagolja a nyolcvanas évek retró-életérzését.

Lágyabb, bulizósabb dallamokkal kúszik be nyár legtombolóbb időszakában a legújabb Hungarian Synthwave Allstars válogatáslemez, ami harmadik alkalommal fogja össze a magyar synthwave stílusban alkotó producerek munkáit. A kiadás ezúttal konkrét tematika köré épül fel: a Summer Edition alcím is sejteti, hogy a Miami tengerpartjain ücsörgős, koktélszürcsölés közben naplementét nézős hangulatot 110 százalékban kapjuk,az esőben ázós, magányos hősök által rótt neonfényes éjszakák szomorúbb melódiái pedig várhatnak a hűvösebb őszig.

Nemrég a kompiláción is szereplő Quixotic-kal készült interjúnkban írtunk arról, hogy mi is ez a nyolcvanas évek esztétikájára építkező zenei műfaj, és hogy miért is olyan nagyon jó. (És hogy miért hallgatja még Dancsó Péter is.)

Quixotic (Miklósy Kisztián)

Az ötletgazda The Neon Droid által összefogott lemez elődjeihez hűen ismét jótékony célt szolgál, a producerek a teljes bevételt Györe Laura kezelésére szánják. A hároméves kislány extrém koraszülöttként jött világra a 23-24. héten 650 grammal. Kétoldali súlyos agyvérzést kapott, melynek következtében epilepsziássá, szellemi-, mozgás- és látássérültté vált. Állapota javulásához nagyban hozzájárulna egy külföldi ortopédiai műtét, és további rehabilitációkra is szüksége van.

Good morning synthboys and synthgirls! Yesterday was a great day as finally we had the chance to meet up with Taltos…

Közzétette: Hungarian Synthwave Allstars – 2016. december 18.

 

Az előző válogatáslemezek nem várt sikert hoztak. Hogy a hazai retrowave zene népszerűsítése mellett az album jótékony célt is szolgáljon, a magyar színtér egyik legmeghatározóbb producerének számító Lazerpunk fejéből pattant ki.

Az első lemez 2015 szeptemberében jelent meg, amivel több mint 200 ezer forintot sikerült gyűjteni a rákbeteg Maya számára, míg a második, 2016 decemberében kiadott album pedig valódi robbanás volt, hiszen már 700 ezer forintot tudtak küldeni a zenészek a halmozottan sérült Táltosnak.

Pálmafák, tinihősök és homokpartok emlékei

A lemez másik különlegessége, hogy mindenki új dallal készült, a megszokott nevek mellett pedig három újonc is megmutatja magát. A 12 szám ízei harmadik-negyedik hallgatásra kezdenek leolvadni igazán, koherens egészet alkotnak az egymást váltó lazább, álmatagabb, majd a pörgősebb hangulatú témák, hozva a Hawaii-ingekkel, tengerparti strandlabdázással, és éjszakai kalandokkal fémjelzett nyolcvanas életérzést.

The Neon Droid. Forrás: The Neon Droid (Facebook)

A hangzóanyagot The Neon Droid energikus sodrású, érzelgősen nosztalgikus LOVE című bulinótája rúgja be börrenő Testarossaként, majd a válogatáson először szereplő Biodrive Midnight Affair száma vezet át minket rögtön egy szaxofondallamokkal kísért éjszakai románcba.

A Retröxx ismét a tőlük megszokott gitár-szinti szimbiózisban fokozza tovább a hangulatörvényt, majd belép Quixotic Teenage Hero-ja, aki vagány srácként oldja fel a feszültséget végtelenül egyszerű fülbemászó dallamával és tapsolható ütemével.

Megahit révedezős Hold My Hand Tonight-ját már a suli prom queenjének megválasztása utáni bulin tudjuk elképzelni, ahol aztán egyenesen a csillagokig visz Kelle & Juha párosa kiegészítve Nixie zseniális énekével. Kenshiro+ már az autóból integet ki a homokos parton, Gridscape pedig lassabb lüktetéssel visz be keserédes ízt az éjszakába a homokban eltűnő lábnyomok és lányok emlékeivel.

Envo. Forrás: Envo (Facebook)

Kis álmodozás után Envo ráz fel minket egy éjszakai bárban olyan igazán megőrülősen, és amikor azt hinnénk hogy az este nem érhet véget, BPStudio még elkalauzol az óceán horizontjába, hogy aztán Hotter Than December „apa vett nekem egy csónakot” című témájának laza könnyedségével hagyjuk magunk mögött a benzingőzt és a klubokat, és Low Contrast Other Side-ja méltó lezárásként búcsúztassa az eseménydús neonfényes estét.

A Hungarian Synthwave Allstars – Summer Edition ma, augusztus harmadikán jelent meg, és az alábbi Bandcamp linken hallgatható, vásárolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik