Szórakozás

Ez olyan, mint a Váratlan utazás, csak sokkal jobb

Azt nem tudom pontosan, hogy mit nézhettem a Netflixen, ami miatt feldobta a Netflix az egyik új sorozatát, az Anne with an E-t, de beletrafált. Az Anne Shirley kalandjaiból készült sorozat előzetesét mi is megírtuk, és már ez alapján érdemes volt megnézni az első részeket. Egy olyan világot idéz fel, amit utoljára a 90-es években követtem A farm, ahol élünkben. És ha Charles Ingalls életét élveztem, akkor Anne-nel sem lesz gond. Vagy ha valaki Váratlan utazás és Hetty néni rajongó volt, annak is kötelező  a Netflix sorozata.

A történet a 19. század végén, a századfordulón játszódik, és egy 13 éves árva kislány, Anne Shirley életét dolgozza fel. Két idősíkban játszódik a történet, egyszer a jelenben: Anne hogy kerül egy új családhoz, a furcsa, maguknak való, Cuthbert-testvérpárhoz (R.H. Thomson and Geraldine James), és a múltban, hogy milyen tragikus élete volt Anne-nek az örökbefogadás előtt. A sorozat igazi báját Anne természete adja, rengeteget beszél, és rosszul viseli az igazságtalanságot, viszont rádumál bármire. Az örökbefogadó testvérpár magányosan él egy kanadai farmon, és nagy magányukban, meg hogy legyen segítség a földeken, elhatározzák, hogy jól jönne egy fiú a háznál. De véletlenül lányt küldenek, aki lyukat beszél a szótlan Matthew Cuthbert hasába, és kikönyörgi, hogy hadd legyen családtag. Az lett.

Semmivel sem több vagy kevesebb, mint A farm, ahol élünk, vagy a Váratlan utazás. Olyannyira nem, hogy ugyanaz mindkét adaptáció írója. A kanadai Lucy Maud Montgomery értett ahhoz igazán, hogy bemutassa a 19. századi kanadai vidék korlátolt világát.

Itt a nagy esemény az, ha valaki elfelejti a masnit a hajából, és az is, ha kihagyja a vasárnapi istentiszteletet. A lányok nagyrészt gonoszak, az idősebbek még inkább, jobb nem kilógni a sorból. Kicsit olyan mintha 19. századi Jane Austent nézne az ember, sokszor felszínes, de szerethető történeteket.

Montgomery regényeit már nagyon sokszor feldolgozták, többek között a Váratlan utazásban gyúrták össze a karaktereit. Az Anne Shirley-ről szóló történet egy külön, 1908-ban íródott regény (Anne of Green Gables) alapján készült, és a musicaltől kezdve egy rakás filmig vagy ezerszer feldolgozták. Bevallom, hogy az eddigi adaptációkat nem láttam, de a 90-es években futó Váratlan utazás alapján tökéletesen el tudom képzelni, milyenek lehetnek. Ennek ellenére nem tűnik fölösleges vállalkozásnak a Netflix terve, jó, hogy felélesztette újra a könyvet. Főleg, hogy az Anne-t alakító Amybeth McNulty szuper választásnak bizonyult.

A 15 éves lánynak ez az első komolyabb szerepe, és nagyobb összegben fogadnék, hogy nem az utolsó. Egyrészt érdekes arca van, különleges, másrészt egy alapvetően aranyos, de idegesítő karaktert játszik nem irritálóan. Már plusz pont. Ezen kívül a sorozat tele van szuperizgalmas elemekkel.

Lovak, bokalengő vászonruhák, farmok, ármánykodó gazdasszonyok, vasárnapi iskola. Mi kell még?!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik