Szórakozás

Andy Vajna tévéje újabb jogvita elé néz – jöhet a liCHI TV

Jogászok vizsgálják a nagy hollywood-i médiavállalatok tulajdonában lévő Chili.tv internetes médiaszolgáltatónál, mit kezdjenek a kormánybiztos Chili TV-jével. A TV2 eközben lehet, hogy liCHI TV-re változtatja a csatornája nevét.

Meglehetősen nagy esélye van annak, hogy újabb jogvita elé néz a TV2 Csoport, méghozzá egy olyan céggel, amely mögött olyan nagy amerikai hollywood-i stúdiók állnak, akikről a filmügyi kormánybiztos is egészen biztos hallott már.

Ha meg akarják érteni, miről van szó, nézzék meg a http://de.chili.tv internetes címet, vagy nézzék meg az alábbi képernyőképet.

chili.tv
A chili.tv 2012 óta működik, Vajna chilitv.tv oldala tavaly óta

Ahogy látszik, a webcímen nem az Andy Vajna TV2 csoportjához tartozó, tavaly indult Chili TV gasztrocsatorna tartalmai találhatók, az ugyanis a hasonló www.chilitv.tv oldalon érhetők el. Mint kiderítettük, előbbi mögött négy hollywood-i vállalat, a VIACOM, a Paramount, a Warner Bros., és a SONY Pictures állnak. Megkeresésünkre azt is elmondták a chili.tv üzemeltetői, semmi közük Vajnáékhoz. Az oldalt és a mögöttes céget még 2012-ben alapították, vagyis jóval előbb, mint ahogy a magyar Chili TV megkezdte működését, illetve bejegyezték volna a chilitv.tv címet.

Az oldalon egy független európai, több nyelven és több országban is elérhető úgynevezett transactional video on demand (TVOD) szolgáltatás üzemel, ahol különböző médiatartalmakat lehet lekérni díjért cserébe. Megtalálhatunk itt a 101 kiskutyától kezdve a népszerű Starwarsig egészen sokféle audiovizuális tartalmat.

Mivel az amerikai hátterű oldal már több évvel hamarabb működött, mint Vajna tévéje, így az nem valószínű, hogy az amerikaiak lemondanának a nevükről, főleg hogy azt több védjegyoltalommal is ellátták. Kérdésünkre a külföldi chili.tv sajtósai azt mondták, olasz és európai regisztrált védjegyoltalommal is rendelkeznek.

És láthatóan nem örülnek Vajnáéknak, mert kérdésünkre elmondták, hogy nekik semmilyen kapcsolatuk nincsen a magyar tévétársasággal, és jelenleg jogászaikkal vizsgálják, hogy milyen lépéseket kellene tenniük a magyar  tévés cég ellen.

A TV2 nem válaszol, de jöhet a liCHI TV

Egyébként megkerestük az ügyben a TV2 sajtóosztályát is, hogy volt-e tudomásuk a 2012 óta működő chili.tv-ről, amikor hasonló logóval és azonos névvel Chili TV néven indítottak csatornát, illetve nem tartanak-e attól, hogy perré fajul az ügy, főleg hogy már így is van egy másik jogvitájuk a Chili TV körül, de cikkünk megjelenéséig egyik kérésre sem válaszoltak. Érdekes viszont, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál megkezdték liCHI TV néven egy új védjegyoltalom regisztrációját.

Ez egyébként inkább azzal függhet össze, hogy a TV2 ellen már most is folyamatban van egy bírósági végrehajtás, mivel a tévétársaság nem hajtotta végre a bíróság januári ideiglenes intézkedésre irányuló határozatát, ami alapján a TV2 egyelőre nem használhatná a Chili TV elnevezést. (A TV Paprikát működtető AMC Networks indította az eljárást, mivel szerintük a Chili TV sérti a TV Paprika védjegyoltalmi jogait.)

Arra is rákérdeztünk, hogy a TV Paprikát működtető AMC Networks céggel kialakult jogvitájuk miatt született bírósági végzés végrehajtásának elmaradása miatt elindult bírósági végrehajtás miatt befizették-e már a bírságot. Ám erre sem válaszoltak.

 

Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik