Szórakozás

Meg kellett halnia, hogy Hollywood végre komolyan vegye a zaklatókat

A 21 éves Rebecca Schaeffer csak pár éve költözött Hollywoodba, de már elég jól alakult a karriere. Szerepelt a Seventeen címlapján és egy My Sister Sam című sitcomban, és komoly esélye volt arra, hogy megkapja a Pretty Woman főszerepét – amit végül Julia Roberts kapott meg. Abban a hollywoodi utcában lakott, ahol az akkoriban még szintén feltörekvőnek számító Brad Pitt.

1989. július 18-án halt meg, saját lakása ajtajában lőtte szíven a zaklatója.

Az Entertainment Weekly bűnügyi sorozata vette elő a bűncselekményt, ami megváltoztatta Hollywoodot.

Rebecca Schaeffer sokkoló halála óriási sztori volt akkoriban, mindenhol címlapon hozták. Addig nem igazán vették komolyan a zaklatókat, ennek a gyilkosságnak kellett megtörténnie, hogy végre előrelépés legyen a témában.

Lett is: a színésznő halála után hoztak létre először egy olyan rendőrségi csapatot, mely kimondottan a zaklatási ügyekre specializálódott, és sorra hozták minden államban a zaklatásra vonatkozó új, szigorúbb törvényeket. Ez Rebecca Schaeffert sajnos nem támasztotta fel, de kétségtelenül olyan fontos változások kezdődtek meg, melyek jóval nehezebbé teszik a zaklatók dolgát.

A fiatal nő akkori barátja, a rendező Brad Silberling így nyilatkozott a tragédiáról:

Sejtésünk sem volt róla, mekkora vihart kavar majd Rebecca halála. De igazi földrengés volt.

A színésznőt egy saját magát rajongóként definiáló zaklató, Robert John Bardo ölte meg, a gyilkosság után egy nappal el is fogták. A férfi, aki egyetlen lövést adott le Schaefferre, a szívére célozva, azt mondta, a haldokló színésznő azt kérdezgette tőle elhaló hangon: “Miért? Miért?”

Bardo korábban írt egy levelet Schaeffernek, melyre a lány ügynöksége válaszolt. Nem sokkal később egy filmben egy férfival látta közös ágyban, ekkor megbízott egy magánnyomozót, hogy derítse ki a címét, mivel “meg akarta büntetni, amiért belőle is egy hollywoodi ringyó” lett. A színésznő éppen a Keresztapa III meghallgatására készült, amikor bekopogtatott hozzá. Amikor szemtől szembe kerültek egymással,

a férfi számonkérte, hogy miért nem személyesen válaszolt rajongói levelére,

mire ő megkérte, hogy menjen el, és soha többé ne zavarja. Akkor Bardo még el is ment, egy közeli helyen megreggelizett, majd visszatért a lakáshoz, ahol amint ajtót nyitott Rebecca Schaeffer, azonnal lelőtte.

Az akkor 19 éves Bardót emberölés vádjában találták bűnösnek, élete végéig egy kaliforniai börtön rácsai mögött marad.

“Igen, alapjaiban megváltoztatta Hollywoodot” – mondta Schaeffer édesanyja az EW-nek a gyilkosságról. “De Rebecca nem egy harcos volt, aki valamilyen ügyért küzdött. Ezt nem ő választotta.”

Rebecca Scaeffer tárgyalásán Los Angeles akkori kerületi helyettes főügyésze, Marcia Clark képviselte a vádat (a neve néhány évvel később, O. J. Simpson 1995-ös, kettős gyilkossági ügyében vált közismertté) hasonlóan nyilatkozott:

Jó dolgok történtek az eset miatt, de ezek egyike sem hozza vissza Rebeccát az életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik