Szórakozás

Emma Watsont már három éve fenyegették meztelen fotóival

Emma you are next!

– azaz Emma, te vagy a következő címmel indítottak egy oldalt még 2014-ben, nem sokkal azután, hogy a színésznő az ENSZ-ben a nemi egyenjogúságról beszélt. A honlap Emma Watson sírós arcával és egy 4chan-logóval számolt vissza, de elsőre nem tűnt hoaxnak. Logikus volt, hogy ő a soros, hiszen éppen 2014 szeptemberében szivárgott ki összesen 101 híresség privát fotója, ami a Fappening nevet kapta, a fap, mint maszturbálás és a happening, mint történés után. Kate Upton, Kirsten Dunst és Avril Lavigne mellett többek között Jennifer Lawrence meztelen képei kerültek fel az internetre. Először az internet legalján, a 4chan.com-on és a Redditen jelentek meg szinte egyszerre, és napokba telt, mire kiirtották a legtöbb forrást. A 2014-es Fappening után Watson is megszólalt, egy tweetben küldte el a fenébe a rosszindulatú kommentelőket.

Van rosszabb is, minthogy a közösségi médián megsértették a nők privát szféráját. Elolvasni a kommenteket, amikben nulla az empátia.

Aztán Emma Watson visszaszámlálója lejárt, de nem történt botrány. A holnap egy kacsa volt, nem került nyilvánosságra az ég világon semmi, egészen mostanáig. Ugyanis napra pontosan egy évvel azután terjedtek el Watson és Amanda Seyfried fotói, hogy a rendőrség őrizetbe vett egy pennsylvaniai férfit, Ryan Collinst, akit Google- és Apple-fiókok feltörésével, adatlopással vádoltak. Végül 18 hónap letöltendő börtönre ítélték 2016 októberében, bűntársa, a chicagói Edward Majerczyk pedig januárban 9 hónap börtönt kapott. Hogy most ki áll a hackertámadás mögött, nem tudni, az is elképzelhető, hogy a Fappening első köréből maradtak a képek, és a gyűjtők csak most húzták őket elő.

Fotó: Jun Sato/Getty Images for cle de peau BEAUTE

A Fappening 2.0-nak valószínűleg még nincs vége, Kylie Jenner nevét már belengették, könnyen lehet, hogy pár nap vagy hét múlva ő is az áldozatok közé került. Egyelőre azonban Watsonra koncentrál a sajtó, mivel kiadott egy közleményt, amiben elismerte, hogy az évekkel ezelőtt készült ruhapróbás felvételeken tényleg ő van, a meztelen tartalmat viszont elutasította. A képviselete megtette a jogi lépéseket, ennél részletesebben pedig nem akarják kommentálni az ügyet.

Mi is történt 2014-ben?

Röviden: sok sztár – főleg nők – saját felhasználásra készült képeit ellopták, majd közzétették az interneten. Jennifer Lawrence is az áldozatok között volt, de sokáig nem beszélt az esetről, majd szexuális bűncselekményként emlegette a Fappeninget.

Nem érdekel, mennyi pénzt kaptam az Éhezők viadaláért. Elhiheted, hogy elengednéd ezt az összeget, ha nem kell felhívnod az apádat egy olyan üggyel kapcsolatban, mint ami történt. Szerencsére éppen golfozott, úgyhogy jókedvében volt.

– nyilatkozta Lawrence a Vanity Fairnek.

A színésznő elmesélte, hogy egy pillanatig eszébe jutott, hogy kiadjon egy bocsánatkérő közleményt, aztán rájött, hogy minek. Nem csinált semmi rosszat, egészséges párkapcsolatban élt évekig Nicolas Houlttal,

az meg nem az ő hibája, hogy valaki irányítottan leszedte a fotóit. Egyszerűbben, mint gondolná. 

Fotó: John Shearer/Getty Images)

Apple-, és Google-fiókokon keresztül jutottak be a rendszerbe, az adathalászok kamu emailcímekkel gyakorlatilag rávették a celebeket, hogy legyenek szívesek megújítani a jelszavukat. Sőt, opciót is adtak, innen pedig pofonegyszerű volt az iCloudból levadászni az érdekesebb tartalmakat. A periratot végigolvashatja, de annyi a lényeg, hogy Majerczyk és Collins (2012 és 2014 között 50 iCloud és 72 Gmail fiókot tört fel) olyan kamucímeket hoztak létre, mint például az appleprivacysecurity@gmail.com. Egy hivatalosnak tűnő szöveggel húzták be a kiszemelteket a csőbe.

Szépen felvezették, hogy egy szokatlan IP címről jelentkeztek be a fiókba, úgyhogy az lesz a legjobb, ha azonnal megváltoztatják a jelszót. A hackerek még egy egyszeri belépésre jogosító opciót is megadtak, valamint egy honlapot, ahol mindenki elvégezheti a változtatásokat. Lawrence bár továbbította az asszisztensének az üzenetet, már megtörtént a baj (rákattinthatott a címre), a hackerek könnyedén bejutottak a felhőjébe, ami ugye automatikusan beszívta a telefonjáról a képeket (érdemes a beállításokban kezelni, mi kerüljön az iCloudba).

Az FBI kihallgatásain Lawrence elmondta, hogy üzenetben küldte a képet, Hoult pedig megerősítette, hogy nem küldte tovább senkinek a barátnőjéről készült intim fotókat. 

Egyelőre nem derült ki, hogy ugyanezzel az egyszerű módszerrel lopták-e el az adatokat, vagy hogy mikor. Elképzelhető, hogy álcímekkel csalták ki az érintettek jelszavait, de még évekkel ezelőtt. A lényeg, hogy egyikük se használhatott kettős azonosítást, azaz a fiók nem kért szöveges üzenetben, a telefonra küldött megerősítő kódot. Itt és itt tudja beállítani Google-n és Apple-n, ezzel már könnyedén elkerülhető a legtöbb hackertámadás.

Fotó: DVT/Star Max/GC Images

Jó üzlet a Fappening

Szép piaca van a meztelen képeknek, pénzért cserélgethetik a hackerek, de a leginkább a Reddit szedte meg magát 2014-ben. Az egy dolog, hogy nem ők szivárogtatták ki az illegálisan megszerzett fotókat, de nem véletlenül landoltak a Redditen és a 4chanen szinte egyszerre. Óriási pénzeket hozott a tartalom, a felhasználók ész nélkül osztották Jennifer Lawrence-t és a többieket. A Reddit megtehette volna, hogy azonnal kiirtja a képeket, de csak 6 nappal a Fappening után léptek közbe. Természetesen degeszre keresték magukat, úgyhogy nem siettek a kitiltással. Elvileg ebben a pár napban annyian vásároltak 4 (~1100 forint) dollárért prémium előfizetést, hogy majd egy hónapig üzemeltethették a bevételből a szervereiket.

Ma már biztos nem mernének szűk egy hetet várni a moderálással, ahogy 3 éve, úgy most is sorra tűnnek el a források. 2014-ben egyébként először a celeb blogger, Perez Hilton vállalta be, hogy lehozza az intim tartalmakat, pár órával később viszont ő is magyarázkodhatott. És hogy idén jönnek-e még, azt majd meglátjuk.

(Borítókép: Todd Williamson/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik