Videó

Nem akar Kossuth-díjat az Oscar-díjas rendező

Nem csináltunk semmi olyat, ami a munka törvénykönyvébe vagy gyermekvédelmi jogszabályokba ütközne, mégis sikerült ez a film – mondta Deák Kristóf Oscar- díjas filmrendező. Hozzátette, nem gondolja, hogy a filmforgatásoknak más szabályok alá kellene esniük, mint más típusú munkáknak.

Ahogy lapunk is megírta Andy Vajna és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője február 8-án arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy módosítson egyes gyermekvédelmi jogszabályokon – írja az Index.

A jogszabályok módosítását a kiskorúak szereplésének gyámhatósági engedélyeztetése, az engedélyeztetési folyamat könnyítése érdekében kérték. Az is a kéréseik között volt, hogy

engedélyezzék a kiskorúak éjszakai munkavégzését a filmforgatásokon.

Erre még nem találtak megoldást, hiszen ez már a Nemzetgazdasági Minisztérium ügye, jelenleg pedig 18 év alatti fiatalt este 10 és reggel 6 között nem lehet alkalmazni.

A lap információi szerint a minisztérium utasította a munkatársait, hogy találjanak megoldást a problémára, a jogszabály-módosítási javaslat el is készült, a Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig el is fogadta a módosítást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem cáfolta a lap értesülését.

Az is része a módosításnak, hogy ha a szülők nem tudnak megegyezni abban, hogy gyermekük szerepeljen-e a filmben, akkor a gyámhivatal pótolja a hiányzó szülői hozzájárulást.

Arra a kérdésre, hogy az Oscar-díj után automatikusan jár-e a Kossuth-díj, egyértelműen nemmel válaszolt, szerinte egy pályája elején járó filmesnek nem szabad Kossuth-díjat adni, mert „attól csak elszállna”.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik