Szórakozás

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól

Majd 3 milliárd forintba került, van benne híres ló és sok kosztüm. Március közepén érkezik a Kincsem-film, az a mozi, amit még maga a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna is a szerinte hiányzó „nemzeti” filmnek tart. Herendi Gábor pedig azt várja, hogy már az első hétvégén annyian nézik, meg mint egy jobb amerikai filmet. Interjú Nagy Ervinről, lóról, nemzeti filmről és arról, kinek a felelőssége egy filmfőszereplő kiválasztása.  

Nagy Ervin minapi interjúja, amiben elég keményen beszólt mindenkinek, mennyire része a film kampányának?

Egyáltalán nem. Ervin eléggé szangvinikus pali, aki most egy picit kihasználta a reflektorfényt, vagy az is lehet, hogy most én figyelek jobban oda arra, mit mond, de nagyon nem szeretném belevinni ebbe a filmbe a politikát. Annak örülnék, ha ezt a filmet mindenki előítélet nélkül, szívesen megnézné.

Nagy Ervin nem is azt mondta, hogy a Kincsem politizálna. Csak azt mondta, hogy Andy Vajna őt nem szereti és ő sem szereti a kormánybiztost. A filmbeli főszerepéről csak azt mondta, hogy „volt presszió, de az én rendezőm olyan belevaló legény, hogy ragaszkodott hozzám”. Volt presszió, hogy ne Nagy Ervin legyen Blaskovich Ernő a filmben?

Ez egy szakmai vita volt. Nem értettünk egyet abban, hogy ki legyen a főszereplő. Aztán a „döntőbizottság” azt mondta, hogy az a rendező felelőssége, ki legyen a főszereplő. Én ragaszkodtam Ervinhez, mert nagyon hittem benne.

Ez egy olyan szakmai vita, amiből ezer van egy film készítésekor, csak most az Ervin ezt túl komolyan vette.

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól 1
24.hu / Neményi Márton

Lehet, hogy csak nekem tűnt fel, de azért a vasárnapi boltzár is benne van ebben a filmben, amikor Hesp Róbert, vagyis Gyabronka József elég lemondóan említi, hogy vasárnap sajnos minden zárva van.

Az szerintem a film legjobb poénja! Csak sajnos a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól. Én szeretem az ilyen kikacsintásokat. Szerintem belefért. Bár fiktív a Kincsem sztorija, de a háttere teljesen hiteles. A kiegyezés után, ami egy virágzó korszaka volt ennek az országnak, azért mélyen ott voltak az elnyomott függetlenségi törekvések. Hogy ebben van-e valami áthallás vagy nincs, azt döntse el a néző. De ha már ezekre a vizekre tévedtünk, amit én igazán gyűlölök, az a megosztottság. Én mindent elkövetnék, hogy ez megszűnjön.

És ehhez elég, ha semlegesen szórakoztatunk?

Nem. Biztos, hogy nem, de az egy eszköz, hogy készül olyan film, ami nem polarizál. Ám ha ezt akarja kérdezni, foglalkoztat a közélet. Ez viszont most nem az a film. Lehet, hogy forgatok majd valami szociót és akkor abba mindent beleteszek, ami a fejemben jár erről. De nekem azért alapvetően a közönségfilm áll jól. Szeretek szórakoztatni, szeretem megnevettetni az embereket. Talán az eddigi filmjeim visszaigazolják, hogy ehhez akár értek is és lehet, hogy tőlem fura lenne egy komor közéleti film. De az is lehet, hogy eljön az idő, amikor egy ilyen filmet is csinálok.

Azon gondolkodtam, amikor kijöttem a sajtóvetítésről, hogy akkor ez most tulajdonképpen mi? Egy Várkonyi Zoltán-féle történelmi tabló 2017-es globalizált verziója vagy a Herendi megint viccel csak?

A saját ízlésem szerint csináltam ezt a filmet. Nem akartam ironizálni, csak azt gondolom, hogy akár egy ilyen történelmi filmbe is, aminek a fő vonala természetesen dráma, belefér egyfajta könnyedség, mert az élet ilyen, hogy bizonyos szituációknak igenis van humora. Ettől szerintem a film komolysága nem sérül.

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól 2
24.hu / Neményi Márton

Volt már ilyen, amikor a „Herendi komoly, fontos témához nyúlt és elviccelte”..

Igen, a Magyar vándort a kritika nagyon rosszul fogadta, ám a közönség nagyon szerette. Ott szerintem a műfajt értelmezték félre. A hét vezér történetéből én eleve egy Monty Python-szerű vicces filmet akartam csinálni, de mindenki a téma miatt valami nagyobb ívű, pátoszos dologra számított.

Most meg minden kormányzati politikus azt zengi, hogy jó ez a Filmalap, de kellene már valami „nemzeti film”. Legutóbb Lázár János mondta ezt, amikor gratulált Enyedi Ildikónak. Most meg Andy Vajna említette az állami rádiónak, hogy hiányoznak neki az új magyar történelmi filmek, de itt a Kincsem végre.

Én ilyet tudok csinálni.

De ez létező igény volt, amikor a Kincsem ön elé került?

Nem! Ez fel sem merült! Ismerték a forgatókönyvet, szerintem mindenkinek volt egyfajta vizuális elképzelése, és

csak az volt az elvárás, hogy egy olyan, fogyasztható nagy ívű film készüljön, ami felveszi a versenyt az amerikai filmekkel, amik most tobzódnak a mozikban.

Vagyis legyen nagy közönségsiker. Én ennek próbáltam megfelelni.

És erre volt nagyjából 10 millió dollár, vagyis 3 milliárd forint.

Persze ez nagyon kevés rá. Sok kompromisszumot kellett kötni, ami szerintem nem látszik a filmen, de például még a forgatókönyvben is volt csatajelenet, amiről le kellett mondani, mert tudomásul kellett vennünk, hogy mi az, amit megenged a büdzsé. Tudom, hogy ez egy nagyon drága film, de talán látszik rajta az a pénz, amit elköltöttünk rá.

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól 3
24.hu / Neményi Márton

Ekkora stábbal sem dolgozott még.

Igen, ez egy kihívás volt, de ettől kevésbé féltem, mert a statisztákkal mindent meg lehet beszélni. A lovak veszélyesebbek, és ebben a filmben 100-120 ló szerepel.

Hány ló játssza Kincsemet?

Hat, mert mindegyik mást tudott. És mivel nagyon kevés időnk volt, nagyon meg kellet küzdenünk azért, hogy minden a helyén legyen. A bécsi forgatási napokon, mind a három nap kint volt a mentő nálunk, mert a ló megrúgta a lósminkesünket.

Lósminkes? Ez vicc?

Nem, nem! Kincsemnek volt egy csillag a homlokán és arra a lóra, amelyikről ez hiányzott, vagy nem pont olyan volt, amilyen kellett,  fel kellett festeni a homlokára. Volt egy „lósminkesünk”, akinek ez volt a feladata. Sajnos volt zsokénk is, aki leesett a vágtázó lóról, de szerencsére komolyabb baleset nem történt. Azon viccelődtünk, hogy a sok apró incidens miatt a bécsi kórház biztos nyitott egy Kincsem nevű osztályt.

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól 4
24.hu / Neményi Márton

Igazán izgalmas, mintha csak a promócióra találta volna ki. De ha már a történetről beszélünk, a Kincsem történetében mi volt az, amit meglátott? Oké, én nem járok ki a lovira, de nem éreztem elsőre, sem amikor a filmről hallottam, hogy ebben valami iszonyú dráma van. Volt egy ló, és megnyert mindent. Zákson. Örüljünk.

Kincsem egy olyan nemzeti kincs, ami megér egy filmet. A mai napig a világ legsikeresebb versenylova. Hegedűs Bálint, akivel a forgatókönyvet írtuk, tudta, hogy egy olyan történetet kell köré építeni, aminek van valóságalapja, vagyis azok a szereplők, akik a filmben szerepelnek, valóban léteztek. A történet fikció. Persze a macska és a ló barátsága, amire majd mindenki azt fogja mondani, hogy csak hollywoodi giccs, valós történet.

Mármint, hogy Kincsem gazdája egy macskával szelídítette meg a lovat.

Ez túlzás, a ló és a macska barátsága az igaz történet, valóban nem volt hajlandó futni, ha nem volt közelében jó barátja. De a szerelmi szál kitalált történet.

Vannak számok a fejében? A Valami Amerika két része, vagy a már említett Magyar Vándor sikere nem nyomasztja?

Reményeim vannak.

A Kincsem az első film, amelyik marketingre is kapott pénzt a Filmalaptól.

Igen, de még ennek is a dupláját költöttem volna el. Nagyon szeretnék egy erős első hétvégét, mert abban biztos vagyok, hogyha megnézi egy kritikus tömeg, ajánlani fogja a barátainak, mert ez egy fogyasztható film.

Mekkora a kritikus tömeg, aminek össze kéne jönnie az első hétvégére?

Mondjuk 30-35 ezer nézővel boldog lennék.

Merész.

Sőt, ha nagyon őszinte vagyok, akkor 200 ezer néző alatt csalódott leszek.

Herendi a Kincsem-filmről: Sajnos, a politika ezt a poént kihúzta a lábam alól 5
24.hu / Neményi Márton

És ha ez megvan, akkor irány a Valami Amerika 3? Oroszlán Szonja már ki is tette a Facebookra a könyv első oldalát. Van még ezen egy újabb bőr?

Majd meglátja! Én csak úgy mentem bele, hogy a harmadik rész nem devalválja az első kettőt. Lett egy olyan forgatókönyv, aminek ismeretében most azt mondom, hogy ez lesz a legjobb rész!

Az is ilyen drága produkció lesz?

Nem! Bár nem olcsó, mert tele van akciójelenetekkel és sztárszereplővel.

Olvasói sztorik