Szórakozás

Napi háromezerért tapsolok, hogy ne dögöljek éhen

Ha ez az otthonról kapott pörkölt kitart még pár napig, akkor az azt jelenti, hogy tudok venni egy rúd parizert, azzal pedig már elleszek egy jó darabig.

A következő hét tervezgetésekor nagyjából ilyen gondolatok forognak a 22 éves Tamás fejében, aki hónapok óta abból tartja fent magát, hogy televíziós produkciókban dolgozik statisztaként. A nézők meglehetősen keveset tudnak erről a világról, sokan azt hiszik, hogy a kvízműsorokban tapsoló nézők saját maguk fizetnek azért, hogy ott lehessenek a forgatásokon, holott ennek épp az ellenkezője igaz.

Statiszta gyakorlatilag bárkiből lehet, csupán két dolgot kell tudni hozzá:

  • nézni
  • és tapsolni

A fiatalember elmondása szerint az igazi kihívást nem is az jelenti, amikor csinálni kell valamit, hanem inkább az, amikor semmi tennivaló nincs.

Az egészben a legelviselhetetlenebb a rengeteg idő és a monotonitás, mert van, hogy egy-egy jelenetet újra kell venni, ilyenkor előfordul, hogy 10-12 órát is bent vagyunk a stúdióban.

Tamás egy éve költözött Budapestre, mert csak a fővárosban talált megfelelő informatikus-képzést. A 22 éves srác az iskola mellett eleinte diákmunkából élt, de volt olyan, hogy részmunkaidős irodai állást is vállalt. A dolgok végül sem az iskolában, sem a munkában nem úgy alakultak, ahogy Tamás tervezte, így év elejére el kellett döntenie, mihez kezd az életével.

Kézbe kapják

A fiatal az álláshirdetések között böngészve talált rá az elsőre jól hangzó televíziós statiszta lehetőségre. Elmondása szerint a keresésnél a legfontosabb, mindent felülíró szempont az volt, hogy a munkát egyből és kézbe fizessék ki, mivel így a nap végére ha törik, ha szakad, van rá esély, hogy meleg vacsorát egyen még akkor is, ha már elfogytak az otthonról küldött, lefagyasztott ételek.

Tamás a legtöbbször kvízműsorokban szerepel, de volt már rá példa, hogy egy népszerű hazai szappanoperában tűnt fel statisztaként. (Műsorcímeket nem írhatunk, mivel a toborzó cég szigorú titoktartási szerződést köt mindenkivel, aki részt vesz a produkcióban, ha valaki ezt megszegi, jogi felelősségrevonásra számíthat.)

Együtt túl lehet élni

Tamás szerint viszonylag vegyes a statiszták összetétele, de az általánosságban igaz, hogy nagyon sok az idős, aki a nyugdíját szeretné kicsit kiegészíteni.

Szünetben dumálni, meg haverkodni kell, mert másképp ezt nem lehet bírni.

A srác elárulta, hogy a legtöbben úgy csinálják, hogy minél több toborzó cégnél regisztrálnak, így több helyre, több produkcióba is el tudnak menni egy héten. Aki ügyesen osztja be az idejét, akár minden nap statisztálhat, igaz, az már más kérdés, hogy mennyire végezhető hosszú távon ez a munka.

250 Ft/óra

Tamás fizetése változó, de van, hogy megkap akár 4 ezer forintot is nap végén. Ezért a pénzért rendszerint több mint két órán keresztül kell állnia, mivel olyan műsort forgatnak, amelyben a közönség álló helyzetben látszik. A produkciók többségén egyébként ülni kell, de ezek a forgatások van, hogy több mint 10 órán keresztül tartanak. Tamás akkor 3 ezer forint körüli összeget visz haza, ami

250 Ft körüli órabérnek felel meg.

Összehasonlításképpen nagyjából ennyit keres egy távol-keleti összeszerelő-üzem műszakvezetője.

Alulnézet

Forrásaink szerint a statiszták hierarchiájában a tévés műsorok jelentik a legalsó szintet, fölöttük helyezkednek el a reklámosok, az egész műfaj csúcsát pedig a filmes statisztálás jelenti. A reklámfilmekben szereplők a fent említett pénzek háromszorosát is megkaphatják, a filmeknél pedig a jóval magasabb összegek mellé már némi szakmai elismerés is jár. Remek példa erre az a statiszta, aki mindkét magyar Oscar-díjas filmben szerepelt.

Tamás ennek ellenére azt mondja, hogy örül, mert

ha nincs ez a lehetőség, akkor már rég haza kellett volna költöznie.

A történetben szereplő fiatal nevét és életkorát megváltoztattuk. Borítókép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik