Szórakozás

Fogták magukat az oroszok, és egy nap alatt nyomtattak egy házat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 03. 02. 14:02

Az egyetlen nap alatt elkészült moszkvai otthon nem csak olcsó, de stílusos is!
Korábban a témában:

Az elmúlt években a 3D-nyomtatást már majd mindenre használták: modellek, fegyverek, ételek, hangszerek, textilszerű anyagok, sőt, hidak és házak építésére is, melyeket jórészt a későbbi helyükön, egy óriási mobilnyomtatóval készítenek el.

A nyomtatott házak divatja 2014 óta nőtt igazán nagyra, tavaly pedig megnyílt az első, ezen az elven épült iroda is. Az épületek amellett, hogy olcsóak, és villámgyorsan elkészülnek, még földrengésbiztosak is: egy pekingi ház tavaly például egy 8-as erősségű rengést élt túl.

De hogyan is készül egy ilyen ház? Az orosz Apis Cor és PIK Companies Group közös munkájukban egyetlen nap alatt nyomtattak egy 38 négyzetméteres, modern otthont – belülről kifelé.

Az általuk használt óriásdaru-szerű nyomtató kis mérete miatt könnyen hordozható, pontossága révén pedig kiküszöböli az emberi faktor okozta hibalehetőségeket.

A Moszkva közelében fekvő építési helyszínen, Stupinóban épp az év leghidegebb napjai tomboltak, így az építés idejére egy védősátrat kellett a terület fölé húzni, de az épület ettől függetlenül ugyanazzal a módszerrel készült, mintha csak a nyári olasz tengerparton kezdtek volna neki a munkának.

A lapostetős ház jókora teherbírásának köszönhetően a hirtelen leesett nagy hómennyiséget is képes megtartani, sőt, a polisztirénlapokból készült szigetelés is tökéletesen véd a hideg ellen.

Az építés ára – kábelezéssel és szigeteléssel együtt – hajszálnyival 3 millió forint alatt maradt, ez pedig több, mint barátságos árnak tűnik, ismerve az ingatlanpiaci helyzetet. A technológia rövid idő múlva talán itthon is bemutatkozik, így egy fokkal kezelhetőbbé válhat a ma elég kilátástalannak tűnő, magas bérleti árakkal nehezített fővárosi ingatlanhelyzet is.

A Designboom nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.