Szórakozás

A digitális kor hat betegsége, ami önt is érintheti

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 03. 02. 16:08

Függőségek és félelmek – ezeket is hozta a XXI. század.
Korábban a témában:

A kiberchondria

A hipochondria újabb lépcsőfoka, a kiberchondria a vélt vagy valós tüneteinket észlelve az internethez való fordulást jelenti – így történhet meg például, hogy néhány, sokszor félrevezető, vagy egymásnak ellentmondó információkat tartalmazó oldalon átrágva magunkat már egy kellemetlen szárazköhögésről is azt hisszük, hogy tüdőrák.

A technoferencia

A digitális eszközöktől való függés sok esetben az emberi kapcsolatok – így például a párkapcsolatok – rovására mehet, sőt, egy 2015-ös felmérés szerint sokszor az is megeshet, hogy az esti szexet is telefonnyomkodással helyettesítjük.

 A nomofóbia

Aggódtál már amiatt, hogy néhány percre, órára, vagy napra elválasztanak a telefonodtól, vagy táblagépedtől, sőt, esetleg elveszted azt?

Akkor van egy jó és egy rossz hírünk: a jó az, hogy nem vagy egyedül, hiszen egy brit felmérés során az emberek 73 százaléka bevallotta, hogy megijed, ha hirtelen nem tudja, hová tették a telefonját, további 14 százalék pedig rettenetesen kétségbeesik.

A kiberfóbia

A számítógépektől való félelem még most, 2017-ben is jelen van, annak ellenére, hogy nélkülük ma már elképzelhetetlen lenne egy átlagos élet, vagy egy munkanap.

A retterofóbia

Legalább ötször visszaolvassa a mondatot, amit leírt, félve, hogy akár egyetlen betűt is felcserélt, vagy félregépelt? Nem mondanánk, hogy mi nem vagyunk így ezzel, bár jól tudjuk, hogy az érthetőséghez

eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó bteű a hlyéen lygeen, midnen más tlejseen mendigy.

A fantomcsörgés

Érezted már úgy, hogy a zsebedben elkezdett rezegni a telefon, odanyúlva viszont meggyőződtél róla, hogy tévedsz, sőt, a telefon néhány méterre fekszik tőled az asztalon? A fejünkben már telefonrezgéssel azonosított érzést valójában csak a ruhák egymáshoz, vagy a testhez dörzsölődése okozza.

Fotók: m01229, Esther Vargas, ScaarAT
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.