Szórakozás

Ezek voltak az Oscar történetének legkínosabb pillanatai

A vasárnapi Oscar-gálán a díjátadó történetének legkínosabb bakija történt. Ahogy azt már a fél világ tudja, a legjobb filmért járó díjat először véletlenül a Kaliforniai álomnak adták, majd kiderült, tévedés történt, a szobor valójában a Holdfény alkotóinak jár. Ez olyan szintű blamázs volt, hogy bátran mondhatjuk, még hasonlóan kínos dolog sem történt korábban. Pedig azért voltak már tényleg kínos pillanatok az Oscar történelmében, amiket most jól fel is idézünk.

1974: A pucér férfi

Robert Opel fotográfus/galériatulajdonos azzal tette emlékezetessé a 46. gálát, hogy teljesen meztelenül szaladt el az épp Elizabeth Taylort felkonforáló David Niven mögött, közben kezével békejelet mutatott. Az attrakcióról később sokan azt feltételezték, megrendezett volt, mindenesetre ez a pár pillanat azonnal híressé tette Opelt, aki fiatalon, 39 éves korában halt meg, rablógyilkosság áldozata lett.


1999: Roberto Benigni ugrál a székeken

Az olasz rendező Az élet szép című filmje kapta a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscart, aminek a ripacskodásra hajlamos színész/rendező annyira megörült, hogy felpattant, és a székeken indult a szoborért a színpad felé. Kellemetlen volt, de a legtöbb vendég nagyon rendes műmosollyal tűrte a jelenetet.


2000: Angelina Jolie és testvére csókja

A színésznő legendásan jó kapcsolatot ápol testvérével, James Havennel, és mielőtt példás családanya lett, eléggé lázadó alaknak számított. Amikor megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Golden Globe-on, nemes egyszerűséggel lesmárolta (képünkön) bátyját, majd nem sokkal később ugyanezt tette az Oscar-gála előtt a vörös szőnyegen.

Fotó: Ron Davis/Getty Images

2003: Michael Moore beszéde

A dokumentumfilm-rendező a Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine) című alkotását díjazták, Moore köszönőbeszéde pedig egy heves Bush-ellenes kirohanássá változott. A közönség egy része tapsolt, de a másik fele nem örült a politikai véleménynyilvánításnak. A gála szervezői gyorsan le is keverték a még beszélő rendezőt.

2003: Adrian Brody megcsókolja Halle Barryt  a színpadon

Nem Michael Moore produkciója volt a legváratlanabb a 2003-as Oscaron: amikor Adrian Brody megnyerte a legjobb színésznek járó díjat, úgy megörült, hogy lekapta a díjat átadó színésznőt. Bár a színpadon úgy látszik, nem bánja, állítólag nagyon mérges volt az eset miatt.

2013: Jennifer Lawrence elesik, amikor az Oscarjáért indul

Jó, ez igazából nem kínos, inkább aranyos, de mindenképp elfér ebben az összeállításban. Pláne, hogy egy évvel később újra elesett, csak akkor nem a lépcsőn, hanem még korábban, a vörös szőnyegen.

2014: John Travolta és Adele Dazeem misztikus esete

A 2014-es gála egyik legmókásabb pillanata volt, amikor – valami megfoghatatlan oknál fogva – Travolta Adele Dazeemként konferálta fel Idina Manzelt, a Frozen betétdaláért díjazott énekesnőt. A szcientológus színész ezzel hetekre tematizálta a közbeszédet Amerikában, és természetesen egymillió vicc született a tévedéséből (amire a mai napig nincs magyarázat).

2017: Egy elkevert kártya miatt rosszul jelentik be a legjobb film győztesét

Nézni is rossz: az idei Oscaron a lehető legnagyobb hibát követték el, amit csak el lehet, konkrétan elkeverték a kártyákat, és emiatt a két díjátadó, Warren Beatty és Faye Dunaway a Kaliforniai álmot jelentették be a legjobb film díjazottjának. Az alkotók már nagyban mondták köszönőbeszédeiket, amikor a hiba kiderült, és bejelentették, hogy valójában a Holdfény nyert. Nézni is rossz, de azért mutatjuk, ha esetleg lemaradt volna róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik