Szórakozás

Két hónapig csak 1946 előtti zene szólhatott a bolgár közrádióban

Mégis nőtt a hallgatottság.

Két hónapig szinte egyáltalán nem szólhattak 70 évesnél újabb zenék a bolgár közszolgálati rádióban, meglepő módon mégis nőtt a hallgatottság – derül ki a BBC tudósításából.

A háttérben az áll, hogy a közrádiót fenntartó intézmény vitába keveredett a szerzői jogokat kezelő Musicautor nevű szervezettel, amely kifogásolta, hogy a BNR csak harmadannyi pénzt fizet a lejátszott zenék után, mint a magánrádiók, és 300 millió forintnyi összeget követelt. Így amíg nem sikerült megállapodni, addig csak 1946 előtti klasszikus zene és népzene szólhatott a rádióban, emellett néhány popzenekar szolidaritásból külön megengedte, hogy játsszák a felvételeiket.

Végül sikerült megállapodnia a közrádiónak a jogkezelővel arról, hogy a következő három évben fokozatosan növelik majd a fizetendő díjat, így újra szólhatnak mai zenék is a BNR műsoraiban. Érdekes módon azonban 20 százalékkal nőtt a közrádió hallgatottsága, amíg a vita zajlott – ez gondolkodásra késztette a vezetőket, akik arra jutottak, hogy az igényt látva új adókat indítanak, ahol a korábban kényszerből sugárzott felvételeket lehet hallgatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik