Szórakozás

Az idei Oscar-gálán nem csak a díjakat fogják kiosztani

Tavaly a gála előtti hetek az #OscarsSoWhite (Túl fehér az Oscar) hashtagről szóltak, most pedig arra számíthatunk, hogy a díjazottaknak lesz egy-két szava Donald Trumphoz. A díjátadó szezon beszédei eddig is erősen kritizálták az elnököt, így szinte borítékolható, hogy ez az Oscaron sem lesz másként. És mi jöhet még? Beyoncé mondjuk nem lép fel, a Grammyn előadott Földanyás show-ját úgyse lehet überelni, de összeszedtük, hogy mire készülhet a közönség a 89. Oscar-díjkiosztón.

Először 2015 januárjában tweetelte ki egy fekete aktivista, April Reign, hogy márpedig az Oscar túl fehér. Innentől kezdve a hashtag önálló életre kelt, és 2016-ban, egy második körben lett igazán népszerű. A 88. Oscar-gálán az egyéni kategóriákban egyetlen fekete színészt sem jelöltek, az Amerikai Filmakadémia főleg idősebb fehér férfiakból álló testületét pedig lerasszistázták.

Az #OscarsSoWhite ügye annyira elmérgesedett, hogy Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith és Spike Lee rendező bojkottálták az eseményt, inkább nem kértek az egészből. A petícióval nem mindenki értett egyet, az este házigazdája, Chris Rock a nyitó monológjában például keményen beszólt Smith-nek.

Mindenki bekattant, őrület. Jada bekattant, azt mondja, nem jön, tiltakozik. Én meg úgy vagyok vele, hogy ‘ő nem egy tévéműsorban szerepel?’ Jada bojkottja olyan, mintha én Rihanna bugyiját bojkottálnám. Oda nem hívtak meg.

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

A kampány mostanra lecsendesedett, Denzel Washingtont és Viola Davist a Fences című filmért, Ruth Neggát a Lovingért, Mahershala Alit és Naomia Harrist a Holdfényért, Octavia Spencert pedig A számolás jogáért jelölték. April Reign ennek ellenére nem elégedett, szerinte a szórakoztatóiparnak még van hova fejlődnie, a kampány nem csak az afroamerikaiakról szól, amíg nincs teljes egyenlőség Hollywoodban, addig tartson ki a hashtag.

Sajnos azt látom a médiában, hogy azért, mert idén elismerik a fekete művészeket és filmeseket, az #OscarsSoWhite-nak valahogy vége.

– mondta a CNN-nek.

A mostani szezon viszont Trumpé, tőle hangos minden gála, és sorra találgathatjuk, hogy vajon ki lesz az a színész, házigazda, vagy díjátadó, aki bevállalja, hogy beszól az elnöknek.

A legnagyobbat talán Meryl Streep robbantotta,

aki a Golden Globe-on anélkül kritizálta Trumpot, hogy kiejtette volna a nevét. A színésznő felhívta a figyelmet arra, hogy Hollywoodban szinte mindenki külföldinek számít, és név nélkül ugyan, de körülírta azt az esetet, amikor Trump a New York Times mozgássérült riporterét utánozta gúnyos kézmozdulatokkal.

Meryl Streep majdnem 6 perces beszédét egyébként megkönnyezte a közönség, Donald Trump viszont visszakézből elutasította a vádakat, ja, és szerinte a színésznő túlértékelt. Ennek kissé ellentmond, hogy az idei évet is beleszámolva, Meryl Streep összesen 16 Oscar-jelölést kapott, a Florence – A tökéletlen hang című filmmel a negyedik szobrát nyerheti el.

Meryl Streep az egyik legtúlértékeltebb színésznő Hollywoodban, nem ismer engem, de megtámadott a Golden Globe-on. Ő egy Hillary-fan, aki nagyot vesztette. Századjára mondom, sosem viccelődtem egy fogyatékos riporteren, sosem tenném, de ő ezzel az aljas módon, egy 16 éves sztori elferdítésével próbálta rontani a hírnevemet. Tisztességtelen média!

– írta Trump Twitteren.

Meryl Streep a Golden Globe-on életműdíjat vett át. Fotó: Paul Drinkwater/NBCUniversal via Getty Images

Jimmy Kimmel is beszállhat a Trumpozásba

A 89. Oscar-gálát Kimmel vezeti, ami azért érdekes, mert a szeptemberi Emmy-díjkiosztón is ő volt a házigazda. Akkor még távolinak, sőt, elképzelhetetlennek tűnt Trump győzelme, mégis kikezdte a monológjában. Éppen ezért kérdéses, hogy hónapokkal az amerikai választások után mennyire fog keményen politizálni. A Hollywood Reporter még januárban készített interjút Kimmellel, amiben persze nem részletezte a beszédét, de utalt rá, hogy még jó, hogy reflektál majd az aktualitásokra.

Nem tudom, hogy mentálisan milyen állapotban leszünk február 26-án. Nem tudom, hogy túllépünk-e ezeken a témákon, vagy lesz valami őrültség, amiről mindenki beszél. Az a tippem, hogy lesz ilyesmi, szóval nagyban függ (a beszéd) attól, hogy mi történik majd azon a héten.

– Kimmel hozzátette, hogy a gála napján, vagy nem sokkal előtte határozza el, hogy mire húzza fel a beszédét.

A politikai vonalon túl pedig várhatjuk, hogy milyen extrákkal übereli az előző házigazdák show-ját. 2014-ben Ellen DeGeneres pizzát rendelt, szeptemberben az Emmyn Jimmy Kimmel anyja – legalábbis ezt állították – kent meg úgy 7 ezer mogyoróvajas kenyeret, amit a Stranger Things gyerekszereplői biciklivel szállítottak ki.

Most csak annyit mondott a műsorvezető, hogy

a kamerák előtt vagy mögött, de gondoskodik róla, hogy a közönség ne maradjon éhen.

Kaja lesz, trumpozás majdnem biztos lesz, de Kimmel a Matt Damon-poént csak nem süti el még egyszer. A fejünket nem tennénk rá, de olcsó húzás lenne, ha az Emmy után másodjára is elővennék az örök Kimmel-Damon ellentétet.

Nagyon röviden annyi a történetük, hogy Kimmel a műsora elején, a harmadik évadban esett annyira kétségbe, hogy a show-t azzal zárta le, hogy Matt Damonra már sajnos nem maradt idő. 2013-ban szabadkozott, hogy miért pont ez jutott eszébe, valamivel fel kellett dobnia a Jimmy Kimmel Live!-ot, ennyi.

Lapos volt a műsor, laposak voltak a vendégek, és eléggé magam alatt voltam a műsor végén. Elhatároztam, hogy mondok valami olyat, amivel szórakoztathatom a mellett álló producert. ‘Elnézést kérek Matt Damontól, de rá már sajnos nem jutott időnk.’ Tetszett a producernek, szóval minden este elmondtam.

Egyszerűen Matt Damon volt az első név a fejében. Az egészből egy olyan kamubalhé lett, ami az Emmy-ig vitte. Damon nyilván nem sértődött meg, mindenesetre szeptemberben eljátszották a színpadon, hogy nem rajonganak egymásért. Most talán ez kimarad, bár az esély meglenne rá, hiszen Matt Damon A régi város egyik producere, amit legjobb film kategóriában jelöltek.

Matt Damon és Jimmy Kimmel az Emmyn. Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Beyoncé helyett John Legend

Az Oscaron ne várjon senki olyan show-t, mint egy Grammyn, nem az énekesek kapják a legnagyobb hangsúlyt. Bár tavaly Lady Gaga előadásáról rengeteget írt a sajtó. A nemi erőszak áldozataira hívta fel a figyelmet, érintettekkel állt a színpadra, és énekelte el a Til It Happens To You című számot.

Lady Gaga a tavalyi Oscar-gálán. Fotó: Kevin Winter / Getty Images Entertainment

Február 26-án többek között John Legend, Justin Timberlake és Sting énekelnek majd, a díjakat pedig Amy Adams, Dwayne Johnson, Janelle Monae, Charlize Theron, Chris Evans, Halle Berry, Riz Ahmed, John Cho, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson és Kate McKinnon adják át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik