Szórakozás

Más lesz a Szentivánéji álom Eszenyi Enikő sérülése miatt

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

hypevadász. 2017. 02. 25. 14:05

Korábban a témában:

Shakespeare Szentivánéji álma február 25-én debütál a Vígszínház nagyszínpadán, főszerepben Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával, Stohl Andrással, valamint a Víg fiatal tehetségeivel, az előadás rendezője Kovács D. Dániel, a darab színpadi változatát Nádasdy Ádám fordítása alapján Závada Péter készítette.

Szent Iván éjjele egy hatalmas házibuli, ahová azért jövünk el, hogy a vágyainknak engedelmeskedjünk. De mi történik, ha minden érzésünk irányt téveszt? Féltékeny tündérek félrekézbesített bűbájai a legváratlanabb helyzetekhez vezetnek: aki eddig a szerelem elől menekült, most üldözi azt, aki vonakodott, most vonzódik. Pukk, ez a rafinált játékmester kaján élvezettel és fáradhatatlanul működteti a félreértéseket.

Pukk szerepében Eszenyi Enikőt láthatja a közönség, akinek öt éve nem volt színészként vígszínházi bemutatója.

Nagyon sajnálom, hogy a sérülésem miatt az utolsó héten kicsit újra kellett gondolnunk a figurát. Az új Pukk bottal jár. Bár a sérülésem a mozgási amplitúdómat csökkentette, de a belső energiáimat szerencsére nem.

– mesélte Eszenyi a darabról. Hegedűs D. Géza Gyaluként tűnik fel, ő a bemutató szokatlan megközelítését emelte ki:

Tulajdonképpen a mi olvasatunkban ez a történet bennünk történik meg. Hordozzuk ezeket a szereplőket a lelkünkben, képzeletünkben, gondolatainkban. Az emberi ösztön hihetetlen vad, szélsőséges álmokat előhívó erdővé tud varázsolódni egy elbűvölő éjszakán, megszülethetnek ezek a történetek akár ma is.

Orosz Ákos, akit az évadban a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovjaként is láthattunk már, most Demetriusként küzd meg egy reménytelennek tűnő szerelemmel. „Igyekszem egy lágyabb, érzelmesebb vonalat képviselni” – meséli, hozzátéve, hogy egészen furcsa helyzet a számára, hogy már nem ő a legfiatalabb egy próbafolyamatban. Hermiaként Szilágyi Csenge, Helénaként Bach Kata, Lysanderként Ember Márk bizonyíthat. „Most én vagyok, aki már eggyel higgadtabban vág bele a dolgokba. Nem azt mondom, hogy nem maximális erőbedobással próbálok, de egészen máshogy, mint eddig. Egy nyugodtabb karaktert hozok majd, mint amit megszokhattak tőlem a nézők.”

Stohl András a főpróbahéten ünnepelte 50. születésnapját, az előadás szereplői fel is köszöntötték. Az általa megformált karakter a drámatörténet egyik legizgalmasabb figurája.

Azért fontos ez az előadás, mert egy egészen más nyelven szólal meg, mint ahogy eddig bármikor láttam. Ez tényleg a fiatalok előadása

– teszi hozzá Stohl.

Kovács D. Dániel, akit tavaly ősszel a színikritikusok a legígéretesebb pályakezdő tehetségnek választottak, két éve a Vígszínház társulatának tagja, ez lesz az első nagyszínpadi rendezése.

A Szentivánéji esetében összegezni lehet rengeteg tapasztalatot: fiatalságról, szerelemről, színházcsinálásról, a tudatalattiról szólhat az elmesélt történet. Ha megtalálom benne az igazságot, ha magamra ismerek, úgy már tudok hitelességre is törekedni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.