Szórakozás

Irigylésre méltóak voltak a mindennapok a világ első óceánjáró luxushajóján

Az 1900-ban vízre bocsátott, Viktória Lujza porosz hercegnőről elnevezett hajó berendezésére maga a német császár bólintott rá.

Az óceánhajózásról sokan azt hisszük, hogy már hosszú ideje az utazók mindennapjainak részét képezi, sőt, hogy személyszállítási célokra már időtlen idők óta épülnek luxushajók. Ám ez egyáltalán nincs így, hiszen az első, célzottan az óceán két partja közt ingázásra épített, minden igényt kielégítő hajó csak 1900-ban szállt vízre.

A Viktória Lujza porosz királyi hercegnőről (1892-1980) elnevezett SS Prinzessin Luise azonnal a Hamburg-Amerika Linie hajóparkjának legfényesebb darabjává vált, fényűző berendezésére pedig maga II. Vilmos német császár bólintott rá, bár ő is egyértelműen irigy volt, hiszen úgy érezte, hogy az új hajó még az övénél is szebb.

A hajó sanos csak hat éven át szelte a habokat, mielőtt Jamaika partjainál zátonyra futott volna (kapitánya a szörnyű károkat látva, a rá váró büntetést megelőzendő, saját kabinjában főbelőtte magát), de a leginkább egy dúsgazdag család magánjachtjának tűnő, edzőteremmel, könyvtárral és az amatőr fotósok kedvéért beépített sötétszobával is rendelkező Prinzessin Luise-ról számtalan fotó maradt fenn.

Irigylésre méltóak voltak a mindennapok a világ első óceánjáró luxushajóján 3

           

Fotók: Museum of New York és Gjenvick Archives

Ajánlott videó

Olvasói sztorik