Szórakozás

Megszólalt a kétgyermekes, egyedülálló anyuka, akit félmillióra büntetett bliccelésért a BKV

Az anyuka a 7. helyen áll a BKK adóslistáján, még 2006-ban kapták el az ellenőrök, azóta halmozódott a tartozása.

Elismerem, hogy hibáztam, de abszurdnak tartom, hogy nehéz anyagi körülményeim ellenére nincs lehetőségem méltányosságra

– mondta a 24.hu-nak a kétgyermekes, egyedülálló anyuka, akinek félmilliós tartozását a BKK, pontosabban a nevükben eljáró bírósági végrehajtó egy napon leemelte a bankszámlájáról.

A hölgyet, akit nevezzünk Ritának, a 6-os villamoson kapták el tíz éve. Az elmúlt években ügyvédi irodák írtak neki, amelyekre nem reagált, tavaly viszont a bírósági végrehajtó leemelt a bankszámlájáról 300 ezer forintot, azzal, hogy még tartozik 250 ezerrel, amit hamarosan le fognak vonni tőle. Így az összes tartozása már több mint félmillióra nőtt, kamatokkal, eljárási költséggel együtt, írták neki a hivatalos levélben.

A hölgy ezzel a tartozásával 7. helyen áll a BKK behajtott adóslistáján, ez kiderül az összegből és az időpontból.

Rita egyedül neveli két gyermekét (6 és 8 évesek), egy óbudai, másfél szobás panelben laknak. A család bevétele nagyjából nettó 110 ezer forint havonta. A nagyobbik gyermek édesapja Nagy-Britanniában dolgozik, és havonta 55 ezer forint tartásdíjat fizet. A kisebbik gyermek édesapja szinte majdnem minden nap a családnál van, és elsősorban természetben (ruházkodás, élelem, rendkívüli kiadások) járul hozzá a család fenntartásához, nagyjából 50 ezer forintnyi értékben. Rita az államtól édesanyaként összesen 62 ezer forintot kap (családi pótlék, iskolakezdési támogatás, stb.), az önkormányzattól semmit. Kiemelte: mindkét apa szereti a gyermekeit, akárcsak rokonságuk, így a gyermekeket sok jó fej és szerető ember veszi körül, ami szerinte nem átlagos magyar családra jellemző.

Így jön össze az egymilliós büntetés

Most 1,2 millióval lóg a legnagyobb adós, de fél évvel ezelőtt nem érte el a hét számjegyet a legnagyobb BKK-s büntetés. Akkor megkérdeztük a vállalatot, hogyan lehet összeszedni ekkora összeget, azt válaszolták, hogy a 80 százalékot a tőke teszi ki, a maradékot pedig a különféle költségek. Egymilliós összegnél ez nagyjából 25 darab bliccelést jelent.

Amikor leemelték a számlájáról a pénzt, már komolyabban vette a dolgot. Mivel méltányosságot és részletfizetést szeretett volna kérni, felkereste a végrehajtót. A Pannónia utcai irodában azt mondta neki a végrehajtó, hogy ők ilyesmivel nem tudnak foglalkozni, hiszen csak végrehajtók. Azt javasolta, a BKK Deák térnél lévő ügyfélszolgálatán érdeklődjön. Rita elment a nemrég átadott, csili-vili ügyfélszolgálatra, ahol azt mondták neki, hogy felháborító, hogy a végrehajtó mindenkit ide küld, és nem tudnak foglalkozni az ügyével, mert „ki se látnak a munkából”. Úgyhogy visszaküldték a végrehajtóhoz.

A végrehajtó is elzárkózott a segítségtől, „a végén már üvöltöztem vele”, mondta Rita. Végül a végrehajtó asszisztensének megesett rajta a szíve. Azt mondta, méltányosságra, tartozáscsökkentésre vagy elengedésre nincs esély, de részletfizetést szerinte kaphat. Közösen megfogalmaztak egy kérelmet a BKK-nak, amit végül fél év után meg is kapott.

Így most havi 12 ezer forintot vonnak le tőle két évig, idén márciustól.

Rita kérdésünkre válaszolva azt mondta, megbánta, hogy bliccelt, ma már mindent másként csinálna. „Egyetemista voltam, fiatal és bohó. Nem is foglalkoztam a dologgal.” Azt azonban felháborítónak tartja, hogy a végrehajtó és a BKK ide-oda küldözgették, nem tájékoztatták megfelelően. Úgy érezte, egyedülálló, kétgyermekes anyukaként senki nem vette komolyan, hogy méltányosságot szeretne kérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik