Szórakozás

Bródy és Szörényi is szerepelt a CIA jelentésében

A Központi Hírszerző Ügynökség mindent átvizsgált a Kádár-korszakban (is). Az egyik 13 oldalas jelentésben az István, a király rockoperát és annak szerzőit, Szörényi Leventét és Bródy Jánost is név szerint említik. Elismerik, “impresszív művészi munka”, és hogy István a legnépszerűbb magyar történelmi hős, de utalnak egyes elemzésekre, amik szerint a darabban Istvánt “nem nehéz behelyettesíteni Kádár Jánossal, a megjelenített kereszténységet pedig a marxizmussal”.

A Bors most elővette ezt a régi ügyet, és Szörényi Leventét kérdezte a dologról, aki további információkkal is szolgált.

Ezt már akkor tudni lehetett, az akkori politika nagyon odafigyelt az ilyesmire. A rockopera tömegeket mozgatott meg, ők meg így kezelték a helyzetet. Belemagyarázták, hogy Kádár János egyenlő Istvánnal, a jövőbe látóval és Koppány pedig a “maradi” Nagy Imre. Ha ez járt volna a fejünkben, meg sem születik a darab! Egyébként titkosszolgálati iratokból az is kiderül, hogy szerettem volna eladni a művet Amerikában. Bár el tudtam volna!

– mondta Szörényi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik