Szórakozás

Kovács Kati nem mondja ki Koncz Zsuzsa nevét sem

A táncdalfesztiválok korszakának felfedezettjei, Kovács Kati és Koncz Zsuzsa nem állnak szóba egymással. Kati még Zsuzsa nevét sem hajlandó kimondani – derült ki a Hír Tv Kép-regény című műsorában. Az énekesnő állította, hogy utólag ébredt rá, a hatvanas évek közepétől volt valaki, aki „keresztbe feküdt” pályafutásának. Konkrét példát is felhozott.

“Mondták, kiírták, hogy „a díj oda van ítélve Kovács Katinak”, de az átadást megelőző este áthúzták és egy másik nevet írtak fölé. Sokan keresztezték az utamat, főképp inkább azt hiszem, a vetélytársnő volt az”

– idézi a Bors Kovács Kati szavait, aki egyetlen úgymond „betiltott” lemezére is emlékeztetett.

Kati 1978-ban különleges szerzőpárossal: az Illés-együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega szövegírójával, Adamis Annával készítette 10. albumát. A lemez igen kalandos úton készült, hiszen Szörényi addig az albumig szinte kizárólag Bródy Jánossal dolgozott együtt, és egyetlen énekesnőnek, Koncz Zsuzsának írt dalokat. Ez az énekesnő egyetlen úgymond „betiltott” lemeze, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat levett a polcokról.

Erdős Péter, a könnyűzenei élet akkori ura behívatta Kovács Katit és közölte vele, hogy az albumról mé­lyen hallgatnak majd. Számon is kérték, miért dolgozik olyanokkal, akik másokhoz vannak elkötelezve. Kovács Kati nem említette, kik lehetnek ezek a „mások”.

„Azt mondták nekem, hogy ne bontsuk meg ezt a hegemóniát, ami egy másik énekesnőhöz kötődik. Nem mondom a nevét. Nem akarom mondani. És te se mondd el, ha megkérhetlek rá! Akkoriban Szörényi Levente csak egyetlen­egy énekesnőt kísért, de ő ki akart eb­ből a körből lépni, mert érezte, hogy ő mást szeretne. Ahogy mondta nekem: nem akar egész életében kísérőzenész lenni”

– tette hozzá Kati, aki ennél többet azonban nem akart elmondani a közte és Koncz Zsuzsa között feszülő ellentétről. Ahogyan Zsuzsa sem akart nyilatkozni a témában.

A táncdalfesztiválok korszakának harmadik sztárja, Zalatnay Sarolta a lapnak elmondta: évekkel ezelőtt szeretett volna egy közös koncertet Kovács Katival és Koncz Zsuzsával, de ez nem jött össze. Valószínűleg a személyes ellentétek miatt.

“Szabadulásom után szerettem volna egy nagy arénabeli koncertet a Koncz–Kovács–Zalatnay hármassal. Álltunk mi már így a színpadon, és annyi dalunk van, hogy biztosan tudtunk volna újat és maradandót mutatni. Bródy is próbált segíteni, hiába. A leggyengébb láncszem ebben a tervben Zsuzsa volt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik