Szórakozás

7 dolog, amit nem tudtál Szingapúrról (X)

Egy apró ékszerdoboz Ázsiában, amely a világ egyik leggazdagabb országa, csupa szigorú, de élhető szabállyal. Bemutatjuk Ázsia Genfét.

    1.Tilos a rágó

Valaki azt állítja, hogy lehet rágózni és a nagy szigorúság csak felfújt városi legenda. Az viszont biztos, hogy a szingapúri reptéren az első tábla az „Isten hozott!” után a „Tilos rágózni!” , úgyhogy ezek után kevés bátorság maradt bennünk arra, hogy kipróbáljuk, valóban olcsó marketing fogásról van-e szó.

  1. Méregdrága az autózás

És nem az autó számít ám drágának, hanem az autózás. Ahhoz, hogy valaki Szingapúrban autózhasson ki kell váltani egy különleges engedélyt, amelynek az ára az aktuális kereslethez van igazítva, ha egy adott időszakban sokan szeretnének ilyet kiváltani, akkor az is elképzelhető, hogy az engedély ára meghaladja a gépkocsi árát. Ha pedig megvan a várva-várt engedély, akkor még azzal is érdemes számolni, hogy autónk nem lehet 10 évnél idősebb. Ezért van, hogy Szingapúrban se dugó, se régi autók.

img_1226

  1. Véletlenszerű eső tőled 3 méterre

Szingapúrban a nap bármely szakában előfordulhat, hogy az egyik pillanatban még verőfényes napsütésben izzadunk, aztán leszakad az ég, de csak felettünk. Ezek az üdítő záporok egyébként nem is esnek olyan rosszul, főleg, ha eleget gyalogolsz simán kimész a „viharzónából”.

  1. A legforgalmasabb kikötő a világon

Szingapúr alapvetően a kereskedelmi szempontból tökéletes elhelyezkedésének köszönheti elképesztő gazdagságát. A világ legnagyobb kikötője az Szingapúré, ahol átlagosan három percenként köt ki egy hajó.

  1. Nincs segély

A munkanélküliség aránya alacsony, mindössze 5 százalék, az állam nem segéllyel, hanem tanfolyamokkal támogatja az álláskeresőket, hogy minél hamarabb visszakerüljenek a dolgozók világába.

  1. Nagybácsinak és nagynéninek hívják egymást

Az országot kínai, indiai és maláj származásúak lakják. Valószínűleg a gyarmatosító időkből hordozzák magukkal azt a kedves szokást, hogy egymást  Auntie-nak (nagynéni) vagy az Uncle-nek (nagybácsi) szólítják.

img_1232

  1. A leghatékonyabb egészségügyi rendszer

A nyolcvanas évekig az adókból tartották fent az egészségügyi rendszert, azonban az öregedő társadalom egyre nagyobb terhet rótt a dolgozókra, ezért kénytelenek voltak átalakítani a rendszert. Napjainkban különböző előfinanszírozási programoknak köszönhetően a szingapúri a világ egyik legjobban működő egészségbiztosítási rendszere.

Ha szeretnéd megnézni a világ egyik legjobban működő csodaállamát, a Qatar Airwaysnek köszönhetően egy dohai átszállással már kényelmesen eljuthatsz Szingapúrba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik