Szórakozás

Klapka György rengeteg üzleti tippel látott volna el, és te nem is tudtál róla

Néhány nappal a 88. születésnapja után elhunyt Klapka György legendás üzletember és koreográfus. Szerdán reggel még a tévében szerepelt, utolsó interjújáról itt olvashat.

Az üzletember 1928-ban született, a Színművészeti Főiskolán színésznek tanult, végül táncos lett belőle. Az NDK-ban volt szólótáncos, az NSZK-ban koreográfus, 1969-től pedig vállalkozó. Az NDK-ban embercsempészés miatt halálra ítélték, az NSZK-ban adócsalásért ítélték el, amiért börtönbe is került.

Ötször nősült meg, öt gyermeke született. Rengeteg vállalkozása volt, foglalkozott reklámügynökséggel, tánciskolával, a ’90-es évek óta diótermesztéssel, ezen kívül pedig arany, ezüst, ékszerek és briliánsok értékesítésével is.

Amilyen jól értett a reklámokhoz, nem csoda, hogy a Facebook adta lehetőségeket is maximálisan kihasználta. Úgy érezte, egy tökéletes felület arra, hogy minél több emberhez eljuthassanak üzleti tippjei, így szeptember óta minden csütörtökön egy rövid videóval jelentkezett, amiben mesélt saját vállalkozásairól is, és rengeteg tanáccsal látta el az érdeklődő nézőket.

Egyik novemberi videójának címe az volt: hogy nem leszel milliomos? Klapka nem beszélt bonyolult dolgokról, szerinte két dologra van szükség egy sikeres vállalkozáshoz: szorgalomra és rizikóvállalásra. Azt mondja, ha valaki lusta, délig alszik, délután pedig moziba jár munka helyett, annak semmi esélye.

Lusta ember ne próbálkozzon, az menjen postásnak.

Azért neki sem jött be minden üzlet, egy másik felvételen arról mesélt, amikor Erdélyben próbált meg új vállalkozást indítani, de azt mondja, keserves kínszenvedés volt a munka, mert nem beszélt románul. Ennek következtében 6 hónap alatt 1,5 millió dollárt (azaz több mint 440 millió forintot) veszített. Azt mondja, ebből is tanult, mégpedig azt, hogy sosem szabad olyan országban üzletelni, aminek a nyelvét nem beszéli.

Decemberben beszámolt arról is, honnan tanult üzletelni. Gyerekkorában divat volt az agyaggolyó, ő pedig már ekkor sem csak játszani akart, hanem üzletet kötni. Apja ezt nem nézte jó szemmel, Klapka emlékei szerint hatalmas pofont kapott édesapjától.

Ki akarta verni belőlem az üzleti érzéket. Nem sikerült neki.

klapka(3)(210x140).jpg (klapka)
Fotó: Pál Anna Viktória

Már nyolcéves korában ő járt a piacra, ahol először nem értették, honnan van pénze egy ilyen kis gyereknek. Szülei viszont direkt őt küldték, hiszen ekkor már jól menő üzlete volt a családnak, így Klapka szüleitől láthatta, hogy működik egy vállalkozás. Akkor nem értette, miért nem a bátyját küldik el helyette, de azóta rájött, ő volt a vagányabb kettőjük közül.

Klapka nem csak videókban osztott meg bölcs gondolatokat követőivel, ezek az idézetek mind a Facebook-oldaláról származnak:

  • Milliomos akar lenni? Ahhoz csupán 3 dolog kell: szorgalom, szorgalom és szorgalom.
  • A kor nem számít. Ha szeretne valamit csinálni, de azt mondja, túl öreg hozzá, az csak kifogás.
  • Nagyon szeretem az állatokat és úgy gondolom, hogy kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes.
  • Sosem tudhatjuk, hogy mikor találunk a sok információ között egy olyan morzsát, mely megváltoztathatja életünket. Olvassanak mindennap, több szerzőtől, több hírforrásból.

Utolsó videóját december 29-én töltötte fel, ebben arról beszélt, mennyire fontosak a reklámok. Saját példáját hozta fel, mégpedig a hagyományos mosóporának megalkotását. Visszaemlékszik arra, amikor látta azokat a reklámokat, amikben a német és amerikai óriáscégek azt mondják, az ő termékeik jobbak, mint a hagyományos mosópor.

Több se kellett Klapkának, kitalálta, majd ő megcsinálja kitűnő alapanyagokból a hagyományos mosóport, utána pedig beperli ezeket a cégeket, hogy szidják az ő mosóporát. A pert ugyan elvesztette, de mivel az egész sajtó ettől a sztoritól volt hangos, így ő csak nyert az egésszel: elképesztő reklámot kapott, ráadásul teljesen ingyen.

Nem tudjuk, miről szólt volna Klapka következő videója, de az utolsó felvételt azzal zárta:

legközelebb még jobbat mesélek majd, jó?

Kiemelt kép: MTI/Földi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik