Szórakozás

A sóska verheti szét a baloldali összefogást – íme, a politikusok karácsonyi menüje

Ha már itt a nagy zabálások meghitt ünnepe, megkérdeztünk pártvezetőket, mit esznek karácsonykor, és úgy általában hogyan viszonyulnak az egészséges táplálkozáshoz. Vona Gábor az egzotikus kajákat szereti, fia meg a cigánypecsenyét, míg a baloldali vezetők között éles törés mutatkozik a leggyűlöltebb étel tekintetében. Molnár Gyula a sajtburiban is a zöldséget lesi, míg Gyurcsány Ferenc a konyha istene. Kovács "Kétfarkú" Gergelynél viszont a kávé és a vér számít a gasztronómia csúcsának.

Batár nagy ihletet kaptunk, miután elolvastuk a CNN összeállítását az amerikai elnökök étkezési szokásairól. Ebből kiderült, hogy míg az egyik alapító atya, Thomas Jefferson a francia konyha nagy rajongója volt, addig a január 20-án munkába álló új elnök, Donald Trump szereti a McDonald’s, a KFC, a Burger King és társaik nyújtotta gasztronómiai különlegességeket.

Szóval ihletet merítettünk ebből, hogy utánanézzünk – így a választások előtt kevesebb, mint másfél évvel -, mit esznek majd karácsonykor a politikusaink, és különböző beugratós gasztronómiai kérdésekre milyen válaszokat adnak.

Ha ön az egészség- és táplálkozástudatossága alapján választ majd 2018 áprilisában politikai erőt, akkor érdemes átfutnia a válaszokat.

Elöljáróban még annyit, hogy megkerestük a 2 százalék feletti pártok vezetőit, így Orbán Viktor miniszterelnököt, Vona Gábort, a Jobbik, Molnár Gyulát, az MSZP, Gyurcsány Ferencet, a DK, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, az LMP vezetőit (ez utóbbi társelnöki rendszerben működik), valamint az aprópártok közül lassan kiemelkedő MKKP (aka kétfarkúak) vezetőjét, Kovács Gergelyt. Sajnos csak négyen válaszoltak, de ez is fontos tanulság. És akkor jöjjenek a kérdések, és alattuk a válaszok politikusonként:

Mi lesz Önöknél az idei karácsonyi menü?

Gyurcsány Ferenc:

Biztosan lesz az asztalon halleves, húsleves, biztos, hogy a végén mákos gubát eszünk és lesz sült csirke is a gyerekek miatt.

Kovács Gergely:

Szaloncukor és sör, a kutyáknak majd főzünk valami drágát.

Molnár Gyula:

A kisfiam, Gábor ugyanazt kapja, mint a hét bármely napján, vagyis anyatejet… A felnőtteknek tradicionális menüt tervezünk, ami pontyhalászlé, töltött káposzta és bejgli lesz. Tartalékként pedig egy kis kocsonya. Mindezt én fogom elkészíteni, mivel a páromnak van elég teendője a babánkkal.

Vona Gábor:

Ahogyan minden évben, a menü gerincét a baconbe tekert szűzérme és a lazac adja. Rizs, kuszkusz, saláta a köret. Bejglis pohárkrém pedig a desszert.

Követett-e valaha speciális diétát, pl. paleo, vegetáriánus, vegán étrend, Dukan- vagy vércsoport-diéta?

Gyurcsány Ferenc:

Nem követünk semmilyen speciális diétát, csak a laktóz- és gluténmentes étkezésre figyelünk, mert több ilyen érzékenység is van a családban.

Kovács Gergely:

Természetesen, a vércsoport diétát, keddenként mindig csak RH+ vért fogyasztok.

Molnár Gyula:

Nem, soha nem kísérleteztünk semmilyen különleges diétával. Számunkra annyi pont elegendő, hogy gyümölcs és zöldség minden nap kerüljön az asztalra.

Vona Gábor:

Én igyekszem a szénhidrátot minimalizálni, egyáltalán nem iszom cukros üdítőket. Igyekszem sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A feleségem egészségügyi okokból egy ideje szénhidrát- és cukormentes diétán van, ő főleg csirkét, sült zöldséget és salátát eszik. A kisfiunk, Benedek sportolóként nem szorul diétára, ő igazi ragadozó. Kedvence a sült csirkecomb és a cigánypecsenye rizzsel.

Vásárol-e piacon, jár-e termelői piacra?

Gyurcsány Ferenc:

A Fény utcai piacra járok évente néhányszor. Szeretem a piacok hangulatát, csak időigényesebb ott vásárolni, ezért jutok el oda ritkán.

Kovács Gergely:

Igen, Vaterára és Amazonra rendszeresen.

Molnár Gyula:

Igen! Nagyon szeretünk a piacon válogatni, nézelődni. Ez mindig egy külön program. Sokszor úgy indulunk el, hogy otthon még nem is tudjuk, hogy mi kerül az asztalra, csak menet közben, a pultok előtt döntjük el, mi legyen az aznapi menü.

Vona Gábor:

Nagyon szeretjük a piacot, de nem jutunk el minden hétvégén. Az országjárásom során viszont az emberekkel való kapcsolattartás egyik fóruma a helyi piac, ahol sok kézműves terméket vásárolok.

Megnézi-e a feldolgozott élelmiszerek címkéjét, kíváncsiak-e, hogy milyen adalékanyagok, tartósítószerek, színezékek, ízfokozók vannak bennük, vagy inkább becsukja a szemét és nem akar tudni róla?

Gyurcsány Ferenc:

Nagyon ritkán nézzük meg alaposabban a címkéket.

Kovács Gergely:

Meg szoktam nézni, de nem tudok olvasni, viszont néha vannak rajtuk szép képek.

Molnár Gyula:

Most biztos nagyon trendi lenne, ha azt mondanám, hogy igen, mi minden címkét alaposan átböngészünk… Ám az igazság az, hogy eddig nem nagyon foglalkoztunk az élelmiszerek apró betűs felirataival. Ez azonban hamarosan változni fog, mert ha Gábor átáll az anyatejről, természetesen tudni szeretnénk, hogy melyik ételben mi van.

Vona Gábor:

Igyekszünk tudatosan vásárolni. Az átlagnál talán jobban figyelünk erre, de lehetnénk még figyelmesebbek is. Benedek szereti a virslit, ezt nagyon megnézzük, nem veszünk 80 százalék hústartalom alattit. Van egy megbízható hentes, akinél be szoktuk szerezni. Házi kacsa- és libazsírt használunk, amit édesanyám süt ki. Nem veszünk margarint, fehér kenyeret is nagyon ritkán. Nem vagyunk ebben a kérdésben mániákusak, de amiből lehet, az egészségesebb alternatívát választjuk.

Mennyi friss zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt?

Gyurcsány Ferenc:

A lányok a családban sok zöldséget fogyasztanak, a fiúk meg alig.

Kovács Gergely:

Évente 684 kilogrammot.

Molnár Gyula:

A sajtburiban lévő hagyma és uborka napi szintű bevitelét fontosnak tartom, de a komolyra fordítva a szót, a mennyiség változó, de ahogy azt már említettem, minden nap eszünk. Ha máskor nem is, hát este.

Vona Gábor:

Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Zöldségből kimondottan sokat fogyasztunk, gyümölcsből lehetne többet.

Milyen ételről nem tudna lemondani?

Gyurcsány Ferenc:

A húslevesről nem tudnék lemondani, de tudnék csak azon élni.

Kovács Gergely:

Kávé.

Molnár Gyula:

Káposztás tészta minden mennyiségben… A húsok közül pedig a steak és a brassói a két nagy kedvencem.

Vona Gábor:

Nincs olyan étel, amelyről ne tudnék lemondani.

Mivel lehet kikergetni a világból?

Gyurcsány Ferenc:

Nincs olyan, amit nem ennék meg, még a kelkáposzta-főzeléket is megeszem, sőt a sóskát és a spenótot egyenesen imádom.

Kovács Gergely:

Déli 12 előtt bármivel.

Molnár Gyula:

A sóskát ki nem állhatom. Nem véletlenül hasonlítottam egy politikai helyzetet ehhez az ételhez egy korábbi nyilatkozatomban… Amúgy ezen kívül nem vagyok túl válogatós. Ha jól van elkészítve, szinte mindent megeszek.

Vona Gábor:

Gyermekként a spenótot és a kelkáposzta-főzeléket nem bírtam elviselni, felnőttként semmivel nem lehet kikergetni a világból, de azért meglehetősen ritkán jut eszembe a tökfőzelék vacsorára. :)

Szokott-e főzni? Ha igen, van-e valami specialitása?

Gyurcsány Ferenc:

Azt gondolom, azt sokan tudják rólam, hogy nekem hobbim és szenvedélyem a főzés, néhány éve karácsonyra szakácskönyvem is megjelent. Engem kikapcsol, ha főzhetek.

Kovács Gergely:

Kávét igen, a complettás kávé a specialitásom.

Molnár Gyula:

A már említett káposztás tésztát szívesen készítem. Akkor ugyanis pont olyan, amilyennek szeretem…

Vona Gábor:

Szoktam főzni, s szeretek is. A karácsonyi menüt is én készítem, a feleségem a desszertfelelős. A főzés kikapcsol, élvezet, nem kötelesség. Állítólag nagyon jó a töltött padlizsánom, a saját magam által kifejlesztett recept alapján. De a karácsonyi lazacomra és a szűzérmére sem volt még panasz.

Mit szól ahhoz a trendhez, hogy a rovarok egyre népszerűbbek lesznek a tányéron (60 százalék tiszta protein, fenntarthatóbb mezőgazdaság, ezek a főbb érvek mellettük)?

Gyurcsány Ferenc:

Nem próbáltam még rovart enni és nem is tervezem.

Kovács Gergely:

Nagyon helyes, jó lenne ha ruhaként is népszerűbbek lennének, én például imádom a hangyabőr dzsekimet.

Molnár Gyula:

Sajnos itthon is megfigyelhető, hogy a kormánypártok megpróbálnak tücsköt-bogarat lenyomni az emberek torkán és közben igyekeznek elhitetni, hogy ez milyen finom… De félretéve a tréfát: elfogadom, hogy vannak országok, ahol ezt szeretik, és azokat is tisztelem, akik a környezettudatosságuk miatt esznek ízeltlábúakat…, de ha lehet, én inkább maradnék a magyar konyhánál…

Vona Gábor:

Egyelőre nem gondolkodom a szöcskeevésen. Még hárítom a kérdést. Ha esetleg muszáj lesz rovart fogyasztanunk, térjünk vissza erre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik