Szórakozás

Átverős lesz a karácsonyi időjárás

Egy álcázott hidegfront hoz komoly változást, de sok köszönet nem lesz benne.

Magyarország jelenleg egy hidegpárna alatt fekszik már vasárnap óta, ez okozza az unalmas, szürke, szélcsendes és ködös időt. Gyakori időjárási jelenség ez a Kárpát-medencében: a talajon megrekedt hideg légréteg fölé meleg levegő érkezik, ami konzerválja a lenti körülményeket.

A felszín közelében érzékelhető köd fokozatosan megvastagszik, megemelkedik és rétegfelhőzetté alakul át. A “felhőpárna fölött” melegebb van, mint alatta, tiszta az ég, szépen süt a Nap. Az Északi-középhegység 800-900 méteres csúcsairól jelenleg is kiválóan meg lehet figyelni.

Hidegpárnából kiemelkedő Kékestető. Forrás: Időkép.hu/Szente-Varga Bálint-bociusz
Hidegpárnából kiemelkedő Kékestető. Forrás: Időkép.hu/Szente-Varga Bálint-bociusz

Szomorkás szenteste

A párna alatt viszont nem jó lenni, a szélcsend és az alacsony rétegfelhőzet miatt könnyen alakul ki szmog a nagyvárosokban, ipari körzetekben. Ettől viszont most nem kell félni, a hétvége jelentős változást hoz – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A szenteste napja, azaz a szombat még a maihoz hasonlóan szomorkás és szürkés lesz, az ország nagy részén fekete lesz a karácsony. Sőt, estefelé helyenként vegyes halmazállapotú csapadékra, ónos esőre is számíthatunk. De nem mindenhol.

Északkeleten minimális hószállingózás előfordulhat – az időkép térképén ezen a területen ma 40 százalék a fehér karácsony esélye. Ahol pedig a zúzmarától, a párakicsapódástól már valamelyest kifehéredett a táj, gyenge hólepel alakult ki, ott meg is marad. Vasárnapig még napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet.

Kisüt a Nap, de veszélyes lesz a vasárnap reggel

Karácsony napján viszont a fagyos hajnal után felszakadozik a felhőzet, egyre több helyen süt ki a Nap, a hőmérséklet 6-7 fok köré emelkedik. Nagyon vigyázzanak viszont, akik vasárnap reggel autóba ülnek, mert a több helyen valószínű ónos eső miatt az utak helyen csúszóssá, veszélyessé válnak.

Az ónos eső ugyan nem azt jelenti, hogy jég hullik az égből, de a végeredmény ugyanaz: a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez mindenen.

Nemcsak az utak válnak korcsolyapályává, a jégpáncél súly ágakat, vezetékeket szakíthat le. És még az is előfordulhat, hogy szerencsétlen madarak szó szerint ráfagynak a faágra.

Időkép/Kléri János-janyek
Időkép/Kléri János-janyek

Álcázza magát a front

December 25-én tehát megszabadulunk a ködös hidegpárnától, méghozzá egy álcázott hidegfrontnak köszönhetően. Érdekes fogalom, mert ez a hideg meleget hoz.

Arról van szó, hogy az a rendszer minden definíció szerint egy hidegfront, ám a gyakorlatban a meglévőnél melegebb levegőt szállít a Kárpát-medence fölé

– magyarázza a meteorológus.

Olyannyira, hogy hétfőn akár már 8-9 fokot is mérhetünk. Jellemző lesz a napsütés, és az északnyugati szél eltakarítja a fejünk fölül a hidegpárna maradékát is. Kedden aztán újabb hidegfront érkezik, de ez már igazi lesz. A hőmérséklet lecsökken, de gyenge fagyok csak éjszaka, hajnalban lesznek jellemzőek, kedd estére eső, havas eső bárhol előfordulhat.

Szerdán viszont országszerte lehűl annyira a levegő, hogy a csapadék hózápor formájában érje a földet.

(Kiemelt kép: Üvegerdő. Forrás: Időkép/Kléri János-janyek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik