Szórakozás

Szavazás helyett tobzódj tengerimalacokkal, rettegj horrorfilmen!

Ha vasárnapra más programot terveznél, minthogy elmenj szavazni, vagy voksolás mellett csinálnál valami értelmeset, olvasd át a 24.hu programkínálatát! Lesz itt minden, az állatbarát tevékenységektől a menő mozifilmeken és színdarabokon át a designvásárig. Mintha mindenki arra készült volna, hogy az emberek unatkozni fognak ezen a vasárnapon.

Október 2-án egyesek szerint jelentős, mások szerint tök jelentéktelen népszavazást tart a kormány a szerinte Brüsszel által nemzetünkre erőltetett kvótákról, azaz, hogy mennyi menekültet kelljen az egyes tagállamoknak befogadni. De hagyjuk is a politikát, aki szavazni akar, menjen bátran, de aki letojja az egész politizálást a francba, annak összeszedtük a legjobb programokat, amik ezen a derűs, ám délutánra beboruló vasárnap várnak a nyíltszívű magyarokra.

Mozi

Gyerekkel is bőven van sokkal jobb alternatíva, mint igazolvány-pasziánszot játszani szegény szavazatszámláló honfitársainkkal. Mehetünk például moziba: nemrég került mozikba az Elliot, a sárkány, ami a retró történet, a Peti sárkánya újragondolt verziója, és a klasszikus Roald Dahl-mese, A barátságos óriás is elcsíphető országszerte. Ezeknél érdemes felkészülni arra, hogy elsősorban a gyerekek fognak jól szórakozni. Ha némi egészséges önzéssel megadnád gyerekeid mellett magadnak is a szórakozás, netán a gondolkodás lehetőségét, erre is tudunk két gyerekbarát ötletet.

A szintén országszerte játszott Gólyák című animációs film ugyan biztosítja a kellő cukiságfaktort gügyögő kisbabákkal, ám emellett a felnőtt közönség is jól szórakozhat, viccek, kaland, ráadásul eleve egy film arról, hogy „nem a gólya hozza”, önmagában is kínál némi cinkos összekacsintást gyerekkori önmagunkkal. Egy lépéssel fajsúlyosabb, de még mindig abszolút gyerekbarát alternatíva lehet a már csak Budapesten, az Art+Cinemában nézhető Sing Street, amiben zene is van, komédia is, meg tinirománc is, ráadásul mindez olyan bájjal, hogy nem lehet kívül maradni a bűvkörén.

Bár kétségtelen, hogy a szavazófülkék is kínálnak bizonyos lehetőséget a csendes elmélkedésre, de például a moziterem kényelmesebb is, meg nassolni is lehet, ráadásul nem ér véget olyan zavarba ejtően gyorsan az egész. Szavunk sem lehet a felhozatalra, klasszikusokat is újra lehet nézni vasárnap, a Bem moziban például délután a Donnie Darkót, este 7-től pedig az Egy makulátlan elme örök ragyogását lehet vásznon nézni, de mivel itt az ősz, a forgalmazók elkezdték kipörgetni az erősebb filmjeiket, így a szimpla moziműsor is tele van izgalmas újdonságokkal. Előmozdíthatjuk például a haza felemelkedését azzal, ha magyar filmre ülünk be, ebből mindjárt két friss darab is akad, mindkettő remek, ha máshogyan is: az Ernelláék Farkaséknál egy igazi tükör, melyben saját kicsinyes játszmáinkat láthatjuk meg, már ha bele merünk nézni – nagyon ismerős dolgokat fogunk látni. Ha ehhez a fajta szembenézéshez most nincs kedved, akkor itt a Kút, ami úgy fergetegesen szórakoztató, akciódús, szexi és őrülten vicces, hogy közben nem néz hülyének – ez pedig ránk fér a Nemzeti Hülyének Nézés Napján.


Limonádé-jelleggel fut a Rossz anyák című komédia is, ami gyakorlatilag a Nagyfiúk női verziója, még mindig nőkre célozva, eggyel értelmesebben, de még mindig nagyon sok röhögéssel kecsegtet a harmadik Bridget Jones-film is, de a Florence – A tökéletlen hang is jó alkalom lehet kiröhögni ezt az egész napot, politikai viszonyításképpen pedig a Snowdent ajánlom. A legjobb ajánlatok viszont kétségtelenül a borzongás kedvelőinek szólnak: igazi nyomasztó adrenalinbomba érkezett észak felől a Palackpostával „hova vezethet a kritikátlan vallási mánia” jeligére, a Vaksötét a thriller-horror határmezsgyén játszik az idegekkel, a Kiéhezettek pedig nemes egyszerűséggel az egyik legjobb disztópia és egészen biztosan a legjobb zombifilm, ami a közelmúltban készült.

Színház

A vasárnap – mint tudjuk – a családé, márpedig egy kedves délelőtti matiné előadásnál nehezen találhatnánk helyénvalóbb vasárnapi programot, együtt a család, a gyermek értelme pedig az élet alapvető igazságaival gazdagodik, az ebédfőzés meg igazán ráér. A nép egyszerű fiának győzelmét a kapzsi, gonosz nagyember felett többféle feldolgozásban is láthatják a budapestiek: a Madáchban és a Nagycirkuszban is látható lesz, amint háromszor veri Döbrögin Lúdas Matyi vissza.

Gyerek nélkül a nap kétségtelenül legviccesebb ajánlata a ZS-kategória című komédia a Dumaszínházban. Hogy miért? Már az alcím mindent elárul: Önfeledt zsidózás revüvel. A népszavazástól, mint tudjuk, eleve csak zsidóbérenc hazaárulók maradnak távol, így ennél találóbb helyen nem is lehetne a háttérhatalom megannyi katonája. A József Attila Színházban a La Mancha lovagja adja magát szélmalomharc jeligére, a Győri Nemzeti Színházban pedig A muzsika hangjai kapcsán lehet elmerengeni a háború és az önkényuralmi rendszerek mibenlétén.

Az este hetes idősáv gyakorlatilag a kulturális bőségszaru: úgy Budapesten, mint vidéken bőven akad alternatíva operettől operáig. A Vígben a Földrengés Londonban című kortárs darab villant fel egy, a kék plakátoknál lényegesen húsbavágóbb témát, jelesül a klímaváltozást, a Centrálban azon szerencsések, akiknek van jegye, a My Fair Ladyt nézhetik Alföldi Róberttel és Tompos Kátyával, a Radnótiban a Lear király, a Madáchban A nyomorultak lesz színpadon.

Zene

Lesz sok-sok koncert és buli, a fontosabbakat először kiemeljük, majd még egy felsorolás is jön. A mozi és zene közti senkiföldjén található a következő program, a Némafilmzene. A Kis Diófa utcai Kisüzemben Darvas Kristóf tolja az élőzenét a filmklub alkotásai alá. Belépő nuku, adományozni lehet.

A fővárosi, Mátyás utcai Budapest Music Centerben lép majd fel Csalog Gábor, ha valakinek komolyzenére füllene a foga. Az este 6-8 között zajló koncerten Haydnt, Kurtágot és Schubertet lehet majd hallgatni.

A gyerekeket 12.15-re a Művészetek Palotájába lehet elvinni, ahol a Góbé Együttes direkt nekik dob össze egy pörgős koncertet.

Fellép a folkzenét toló Kolompos a Puskin moziban délelőtt, Szabó Balázs Bandája este 7-kor Dunakeszin, a Dózsa téren, a Szent Mihály Napok keretében, két csodás dalszerző-énekesnő, a kanadai Hannah Epperson és a cseh Never Sol este 8-kor az A38-on. A Trafóban lesz UH Fest, amin a kísérleti zene határát karcoló produkciókat lehet megismerni, itt felesleges lenne neveket írnunk, aki tágítaná a horizontját, menjen el!

Sport

Lapunk sportrovata is beszállt a programajánlóba, az egyik legfontosabb esemény, amit küldtek, az a POLAR – FitBalance Aréna, Egészség és Fitness Fesztivál lesz a Papp László Sportarénában. Reggel negyed 9-től lehet menni kickbokszolni, Rubint Rékával alakreformálni, capoeirázni vagy épp dance aerobikot tolni.

Lesz egy rakat autós-motoros esemény is: Kiskunlacházán Nemzetközi Évadzáró Honda Találkozó + Évadzáró Gyorsulási Verseny lesz egész hétvégén, sőt még a Szlalom OB-t is itt tartják. Kakukktojás a Hungaroring: ahol ezúttal nem autósok, hanem NRC-sek futnak majd körbe, rendesen, cipőben, lábbal, délelőtt.

Lesz rengeteg meccs is Pesten, a MOL Liga keretében például hoki (MAC-Dunaújváros, FTC-Debrecen, UTE-Fehérvár, mindegyik este 6 után), a kézilabda női NB I-ben a Budaörs otthon fogadja a Békéscsabát, vízilabdában pedig BL-selejtezőt játszanak: az Újbuda a német Wasp Hannovert próbálja elpáholni délelőtt 11-kor a Kondorosi úti Nyéki uszodában. Lesz még tenisz is a fővárosban: Junior Davis- és Fed Kupát tartanak a Vasas Folyondár utcai telepén.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Vidéken is parádés sportesemények lesznek. Debrecenben U14-es és U15-ös focimeccseken lehet drukkolni, míg Egerben a felnőtt női kézisek csapnak össze az NB I/B-ben a rettegett Pilisvörösvárral. Székesfehérváron fontos nemzetközi hokimeccs lesz, az osztrák ligában, az EBEL-ben érdekelt Fehérvár AV19 a Linzet fogadja 17.30-tól. Kecskeméten a röplabda férfi NB I-ben a város legkeményebb harcosai a sümegiekkel állnak ki egy ki-ki meccsre 5-től.

A végén pedig ne hagyjuk ki a mennyei foci NB II-t, ahol a következő meccsekre lehet tövig lerágni a körmöket vagy a szotyihéjat:

  • Cegléd-Kozármisleny 15.00
  • Szeged-Balmazújváros 15.00
  • Dorog-Budaörs 15.00
  • Nyíregyháza Spartacus-Soroksár 15.00
  • BFC Siófok-Szolnoki MÁV FC 15.00
  • Mosómagyaróvár-Puskás Akadémia 15.00
  • Vác-Swietlesky Sopron 15.00
  • Cigánd-SZEOL SC-15.00
  • Zalaegerszegi TE FC-Kisvárda 17.00
  • Csákvár-Békéscsaba 17.00

Egyéb programok

Talán az egész vasárnap legnagyobb bulija lesz a fővárosban a Rágcsálók Napja. Ezúttal az újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban tartják a rendezvényt, ahol mindenki választ kaphat a hörcsögét, tengerimalacát vagy törpenyulát (ami nem is rágcsáló) érintő kínzó kérdésekre, mindezt 10-17 óra között. Eközben amúgy Állatok Világnapját tart majd a NOÉ Állatotthon is a XVII. kerületi telephelyén.

Forrás: Mirror
Forrás: Mirror

Érdekes program lesz a Dob-Kazinczy sarokhoz közeli Fekete Kutyában: új szokást teremtve (véletlen? aligha!) két menekültet hívtak meg, hogy tradicionális ételeket készítsenek, amikből persze lehet majd enni. Egy 15 éves iráni és egy 14 éves afgán lány főznek majd, a vacsora megvásárlásával őket lehet támogatni. Szintén elég erős kiállás, hogy az Erőszakmentes Élet Napját is most tartják majd a MOM Kulturális Központban, többek között Laár Andrással.

Minden műszakisok alapfesztiválja, a Schönherz Qpa is kezdetét veszi ünnepélyesen, ahogy az már hagyomány, idén is a Schönherz Mátrixszal kezdődik a vetélkedő- és bulisorozat. A helyszín az azonos nevű kollégium toronyháza, aminek ablakait ki fogják világítani, de nem akárhogy: animálva. A Rákóczi híd budai hídfőjétől lehet majd nézni az őrületes színeket vasárnap este 8-tól 10-ig.

Akit a jó szíve nem hagy nyugodni vasárnap, az elzarándokolhat Csévharasztra, ahol a Luca Kutyamenedék kenneljeit festik majd ki önkéntesek. Délelőtt 9-kor kezdődik a dolog, kérnek mindenkit, hogy egy közepes ecsetet és 1 liter szintetikus higítót is hozzon.

Aki az életében egyszer fel akar kerülni a coollistára, annak alapból a WAMP-on kell egyszer körülnéznie. A cool, yolo, swag stb. arcok most felturbózva kapják meg a designpiacot, mivel a visegrádi négyek többi országából is jön egy csomó tervező. Délelőtt 10-től este 6-ig lehet nézelődni majd a Kis Rókus utca 16-20. szám alatt. Ha már design a Pecha Kucha Night is megér egy misét, itt a közösségi tervezés bugyraiban lehet elmerülni a Múzeum utcai Muzikumban.

Aki kimenne a szabadba, annak irány Vácrátót, mert Földi javak asztalunkon miatt sokadalmat tartanak. Lesz termelői piac, bonsai-kiállítás, őszirózsavirágzás-megfigyelés, madártani programok és büfé is. Szóval Nemzeti Botanikus Kert, vasárnap délelőttől.

Aki szavazás helyett a kereszténység igazi üzeneteire koncentrálna, annak ajánljuk a vasárnap este 6-kor, a Lurdy Házban kezdődő Katolikus Ifjúsági Találkozó Lightot, ahol előadások mellett a Pécsi Reménység Gyülekezet zenekara is fellép.

Eközben Komáromban második világháborús hadijátékok zajlanak egész hétvégén, így vasárnap is. Egyenruhás tárlatvezetés, hagyományőrző kiképzés, kiállítások, csatajáték is lesznek. A helyszín a monostori erőd.

Könyv

Oké, szavazni nem akarsz elmenni, de olyan nagyon máshova sem? Megértelek, októberben népbetegség a paplan alá kuckózás vágya. Ám nagyon fontos, hogy ezt nem szabad elrontani azzal, hogy mondjuk híreket olvasunk, netán a Facebookot pörgetjük betompult értelemmel. Egy jó tea/forró csoki, dekadenseknek egy pohár bor, és könyv: nagyjából a mennyországgal egyenértékű élmény.

A népszavazás témájához például elég plasztikus hátteret nyújtanak Jászberényi Sándor kolléga novellái, melyet Az ördög egy fekete kutya című kötetben gyűjtött össze. A tavalyi év legcsodálatosabb filmje, A szoba egy még csodálatosabb regényen alapul, Emma Donahue könyvében az ötéves Jack meséli el, milyen az élet, ha egy alig pár négyzetméteres szobában születsz és élsz Anyával és barátaiddal, Takaróval, Fürdőkáddal, és Olvadt Kanállal, a Szobán kívül pedig a világűr van. A keret nyomasztónak tűnik, ennek ellenére a gyerekszemszög és az a naivitás és szeretet, ahogy Jack szemléli a világot, végtelen bájossá és életigenlővé teszi a történetet.

Maradva a kortárs irodalomnál, egy álmos vasárnap kiváló alkalom arra is, hogy felkészüljünk a hamarosan érkező filmadaptációkra: Dragomán György regényéből, A fehér királyból például hollywoodi feldolgozás készül, ami önmagában is ad okot némi nemzeti büszkeségre, ám mivel várhatóan pont a kommunizmus fojtogató hangulata nem fog annyira átjönni a filmből, mint az egyébként szintén gyerekszemszögből íródott regényből, így érdemes először a könyvet ismerni meg.

A nemzetközi bestseller-piac egyik éllovasa, A lány a vonaton is napokon belül mozikba kerül, a regény viszont, melyben a tökéletesnek látszó házasságok sötét kulisszái mögé tehetünk kirándulást, van olyan fordulatos, hogy simán elolvasható az alatt, míg bekövetkezik a Brexit hazai verziója. Ha a népszavazástól távol maradás miatt dolgozik benned némi bűntudat, ezt kiválóan enyhítheti, ha lángoktól ölelt kis országod történelméből ismersz meg egy darabot. Erre a célra például Tibor Fischer A béka segge alatt című zseniális regényét javaslom, amivel egyből az ’56-os emlékévről is megemlékezhetsz. Fischer szatirikus regénye a második világháborútól a forradalom leveréséig mesél a rendszer mindennapjairól olyan fergeteges humorral, hogy a röhögéstől folyik majd a könnyed, miközben, ugye, épp volna min sírni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik